Matteo Brunetti: Tort „Pierwszy las”

Matteo Brunetti _JW_8605.jpg
Matteo Brunetti _JW_8605.jpg

Biszkopt:

5 jajek 120 g mąki 120 g cukru (do tortu potrzebujemy upiec 2 takie biszkopty, jeden większy, drugi mniejszy)

Do miksera wkładamy całe jajka i cukier, miksujemy przez 15 minut, do masy dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy szpatułką od dołu do góry. Wlewamy do formy, pieczemy w 170 stopniach 17-22 minuty.

Krem jagodowo-malinowy: 500 g malin 250 g jagód pół szklanki cukru żelatyna 20 g w płatkach bita śmietana 600 g

Do garnka wrzucamy maliny, jagody i cukier i gotujemy, odsączamy żelatynę i wrzucamy do masy i wkładamy do lodówki aż trochę stężeje, ale żeby nadal była płynna. Ubijamy śmietanę z 3 łyżkami cukru, po ubiciu dodajemy masę owocową, mieszamy i znowu wkładamy do lodówki.

Krem nr 2: 150 g białek 280 g cukru 70 g wody

W garnuszku roztapiamy cukier z wodą, aż się zrobi lukier, odkładamy, ubijamy białka, jak będzie piana, to wlewamy bardzo powoli do niej lukier i robimy bezę. Czekamy aż ostygnie i dodajemy do tego 300 g mascarpone, stopniowo. Blendujemy 100 g czekolady, aż będą średniej wielkości kawałki i wsypujemy do masy i mieszamy.

Kroimy biszkopty na pół, nasączamy likierem orzechowym, nakładamy pierwszą warstwę kremu owocowego, pokrywamy drugą połówką biszkopta, nasączamy znowu likierem orzechowym i kładziemy masę bezową i potem powtarzamy nakładanie biszkoptu i mas.

Dekorujemy ubitą śmietaną, owocami, kwiatami wg uznania.

podziel się:

Pozostałe wiadomości