Matteo Brunetti : Ptysie z miesem

Matteo Brunetti_JW_9113.jpg
Matteo Brunetti_JW_9113.jpg

Składniki:

2 jajka70 g mąki70 g masła120 g wodygrzybykaszankabiała kiełbasa1 cukiniamleko, śmietanaoscypek1 jabłkooliwa z oliwekkoperek, tymianek, natka pietruszkiczosneksól, pieprz

W garnuszku gotujemy wodę i masło, zdejmujemy garnek z palnika,wsypujemy mąkę, mieszamy, znowu dajemy na palnik na 30 sekund,mieszamy, odstawiamy z palnika, czekamy 2 minuty, aż trochęostygnie, wrzucamy 1 jajko, mieszamy, dodajemy drugie jajko i równieżdokładnie mieszamy.Ustawiamy piekarnik na 180 stopni, wkładamy nasze ciasto do rękawa,robimy na blaszce formy ptysiowe i pieczemy 15-18 minut, aż sięwysuszą.Na patelnię dajemy oliwę, czosnek, smażymy grzyby pokrojone wkawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.Zdejmujemy skórki z kiełbas, kroimy w kawałeczki i smażymy na tejsamej patelni. Smażymy też 1/3 cukinii pokrojoną w kawałki, też na tejsamej patelni. Do blendera wkładamy kiełbaski, cukinię i grzyby oraz 2łyżki śmietany i blendujemy. Kiedy ptysie będą gotowe, nadziewamy jemasą.Na parze gotujemy oscypek w kawałkach z dodatkiem 3 łyżek śmietanyi 1/2 kubka mleka, aż się rozpuści, ale nie do końca, potem goodcedzamy i zatrzymujemy mleczko, które się stworzyło pod spodem.Na talerz dajemy te

podziel się:

Pozostałe wiadomości