3 przegrzebki
sól, pieprz, cukier oliwa z oliwek 1 limonka oliwki czarne greckie
Suszymy oliwki w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku. Przegrzebki smażymy na oliwie z dodatkiem soku z limonki, z obu stron, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy, a na tę samą patelnię dodajemy cukier i skórkę z limonki, karmelizujemy leciutko. Na talerzu układamy oliwki, na to przegrzebki, na to sok i karmelizowaną skórkę, doprawiamy solą i pieprzem.
Danie główne – M&M – Mateto i Mama
Krewetka BT 8/12 sól, pierz, cukier seler naciowy pomidorki koktajlowe 1/2 mango imbir oliwa z oliwek foie gras cebula smażona tymianek 3 małe kalmary oliwa z oliwek
Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy kawałek selera, pomidorki i obraną krewetkę. Smażymy, aż będzie czerwona i zdejmujemy ją z patelni. Oczyszczamy kalmary, miażdżymy foie gras i doprawiamy solą i pieprzem, cebulą smażoną, selerem krojonym w małe kosteczki i tymiankiem. Farszem z foie gras faszerujemy kalmary i smażymy je na tej samej patelni co krewetkę. Mango obieramy, blendujemy z oliwą, imbirem, solą, pierzem i 2 łyżkami cukru.
Na talerz wykładamy sos z mango, krewetkę, obok kładziemy kalmary, dekorujemy liśćmi selera i połówkami pomidorków.