Składniki:
polędwica z dorsza atlantyckiego 1,5 szklanka mąki pszennej ½ szklanki bułki tartej 2 szklanki piwa ciemnego 1 litr oleju do smażenia 4 duże ziemniaki kilka łyżek cukru 1 jajko sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukier rozpuszczamy w misce z wodą. Ziemniaki obieramy, kroimy w kształt dużych frytek, wrzucamy do wody z cukrem i mieszamy. Odlewamy wodę, ponownie sporządzamy roztwór wody z cukrem i w sumie 3 razy płuczemy ziemniaki, za każdym razem w nowej wodzie z cukrem. Następnie blanszujemy je we wrzątku przez 5-6 minut. Wyjmujemy, odsączamy wodę, osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego i wrzucamy do rozgrzanego dp 170 stopni oleju. Smażymy aż będą złote i chrupiące.
Do osobnej miski dajemy szklankę mąki, piwo, pół szklanki bułki tartej i jedno jajko, sól, pieprz – dokładnie mieszamy. Dorsza kroimy w 10 cm filety, obtaczamy je w mące z solą i pieprzem, następnie w cieście i wrzucamy do oleju, smażymy przynajmniej 5 minut.
Wyciągamy frytki, solimy. Serwujemy rybę, przyprawiamy solą i pieprzem.