Mateusz Zielonka
1. Sałatka z Mortonem Bay Bugiem – przystawka – 4 porcje
Składniki:
Morton Buy Bug – 2 sztuki
1 koper włoski
1 mango
1 papryczka chilli
1 limonka
oliwa z oliwek
bottarga
2 łyżki octu winnego
1 łyżka letniej wody sól, pieprz - do doprawienia
Przygotowanie:
- Siekamy drobno koper włoski, a następnie marynujemy go w occie winnym, soli, pieprzu i wodzie.
- Mango kroimy na kostkę 1x1 cm.
- Mortona Buy Baga gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie około 4 minuty.
- Wyciągamy Mortona Bay Buga, a następnie schładzamy go w lodowatej wodzie.
- Odrywamy ogon od tułowia i wyciągamy z niego mięso.
- Kroimy ugotowane mięso na kostkę 1x1 cm
- Na talerzu układamy koper włoski, mango i Mortona Bay Baga. Posypujemy drobno pokrojonym chilli. Następnie skrapiamy wszystko oliwą z oliwek, limonką oraz doprawiamy lekko solą. Wszystko posypujemy startą bottargą.
- Dorsz po portugalsku – danie główne – 4 porcje
Składniki:
- ziemniaki – 3 sztuki
- czerwona cebula – 2 sztuki
- polędwica z dorsza – 240 gram
- oliwki czarne bez pestek – 5 sztuk
- wino czerwone – butelka
- czosnek – 3 ząbki
- świeży tymianek
- ocet winny – 2 łyżki
- oliwa z oliwek
- cukier – 1,5 łyżeczki
- sól, pieprz - do doprawienia
Przygotowanie:
- Kroimy ziemniaki w grubą kostkę 2x2 cm i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki będą miękkie smażymy je na oliwie na patelni. Kiedy ziemianki zaczną się rumienić dodajemy posiekany czosnek. Jeszcze chwilę podsmażamy aż czosnek odda aromat ziemniakom.
- Ściągamy skórę z polędwicy z dorsza. Rybę kroimy na sześć części i solimy z każdej strony.
- Cebulę kroimy w 1 cm plastry.
- Na patelnię wlewamy pół butelki wina. Doprawiamy solą, cukrem i dodajemy cebulę i tymianek. Chwilę gotujemy – około 5-7 minut.
- Następnie do gotującego wina dodajemy polędwicę z dorsza tak aby była do połowy zanurzona.
- Gotujemy rybę 2 minuty.
- Przekładamy rybę na plasterki cebuli, które znajdują się na patelni tak aby cała ryba znajdowała się nad powierzchnią wina.
- Patelnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 3 minuty.
- Wyjmujemy patelnię. Rybę odstawiamy, aby odpoczęła. Patelnie z winem i cebulą gotujemy dalej około 7-8 minut, aż wino zredukuje się o połowę.
- Skórę z dorsza solimy i pieczemy w piekarniku do chrupkości. Piekarnik powinien być rozgrzany na 180 stopni.
- Oliwki drobno siekamy i pieczemy w piekarniku.
Na talerzu układamy centralnie podsmażone ziemniaczki. Na nich kładziemy krążki cebulowe, następnie rybę. Rybę posypujemy pokruszoną skórką z dorsza oraz prażonymi oliwkami. Sos winny polewamy dookoła kompozycji
podziel się: