Mateusz Zielonka: Homar z pieczonymi batatami i sałatka z cytrusów

Mateusz Zielonka_JWA5014.jpg
Mateusz Zielonka_JWA5014.jpg

Składniki:

1 homar 2 pomarańcze (na sok i sałatkę) 1 granat 1 szalotka czosnek sałata 1 batat 100 ml wina białego wytrawnego oliwa z oliwek masło sól, pieprz brandy do smaku kilka kropel octu winnego

Homara gotujemy w osolonym wrzątku przez około 6 min. Na patelni podsmażamy na maśle skorupy z langustynek z posiekaną szalotką, czosnkiem, białym winem i sokiem z pomarańczy. Gotujemy do czasu, aż płyn się zredukuje i nabierze odpowiedniego aromatu. Przecedzamy przez gęste sito. Batata nasmarowujemy oliwą i pieczemy w piekarniku. Obieramy ze skórki i kroimy. Sporządzamy dressing do sałatki z soku z pomarańczy, brandy, octu winnego, soli pieprzu. Do miski z sosem dodajemy sałatę, pokrojonego w piórka fenkuła, ziarna granata i wyfiletowaną pomarańczę. Homara obieramy z pancerza i układamy na obranych ze skórki batatach, obok układamy sałatkę z cytrusów, polewamy homara i bataty zredukowanym sosem z pancerzy

podziel się:

Pozostałe wiadomości