Sajgonki Z sosem słodko kwaśnym, Krewetki w tempurze, Carpacio z tuńczyka, Guacamole, Curry z ryżem, Ziemniak po turecku, Ceviche z łososia,
Sajgonki z sosem słodko kwaśnym.
Skład:
- 200g. Mięsa mielonego wołowego
- 100g. Mięsa mielonego jagnięcego
- 70g. Grzybów mun
- 50g. Makaronu ryżowego
- 50g. Pędów bambusa
- Pół główki kapusty pekińskiej
- 1 Marchew
- 1 Mini por
- 20ml. Sosu rybnego
- 10ml. Sosu sojowego
- Papier ryżowy
- 5ml. Sosu sriracha
- sól, Pieprz do smaku
- 1l. Oleju rzepakowego do smażenia
Do miski przełóż mięso, dodaj drobno pokrojone warzywa oraz pędy bambusa, grzyby. Makaron wcześniej mocz w zimnej wodzie przez 10minut, następnie odsącz , pokrój i dołóż do miski z mięsem i warzywami, dokładnie wymieszaj masę, następnie dodaj sosy oraz szczyptę soli i pieprzu , wszystko wymieszaj jeszcze raz. Papier nawilż delikatnie wodą, na środek papieru ułóż 2 łyżki masy i zawiń to. Sajgonki włóż na rozgrzany olej i smaż przez 2min, następnie wyciągnij je na papier, odsącz je z tłuszczu i smaż je jeszcze przez 1min.
Sos do sajgonek :
- 50ml. Syropu z marynowanych wiśni
- 20ml. Sosu rybnego
- 10ml. Sosu sojowego
- szczypta cukru
- Odrobina posiekanej kolendry
- pół posiekanego czosnku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i sos jest już gotowy
Krewetki w tempurze
- 3 krewetki tygrysie.
- 50g. Mąki kukurydzianej
- 50g. Mąki krupczatki
- 50g. Mąki pszennej
- 1 jajko
- 20ml sosu sriracha
- sól i pieprz
- 150ml. Wody
- 0,5l. Oleju rzepakowego do smażenia
Przesiej przez sitko do miski wszystkie rodzaje mąki, dodaj jajko, wlej wodę, dodaj sos sriracha oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu, wszystko wymieszaj dokładnie żeby nie było grudek. Krewetki obierz z pancerzy i oderwij głowę oraz usuń jelita. Gdy krewetki masz oczyszczone obtocz je dokładnie ciastem, wrzuć je na rozgrzany olej i smaż przez 4-5min.
Carpaccio z tuńczyka :
- 100g. Fileta z tuńczyka
- smoczy owoc
- gałązka koperku
- sól oraz pieprz
- kilka kropel soku z limonki
Tuńczyka kroimy na cieniutkie plasterki, skrapiamy limonką, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu na to układamy 3 cienkie plasterki smoczego owocu i dekorujemy koperkiem.
Guacamole:
- 1 dojrzałe awokado
- Pół dużego pomidora malinowego lub 1 mniejszy.
- Łyżeczka świeżej posiekanej kolendry
- pół łyżeczki soku z cytryny
- ¼ cebuli czerwonej
- sól oraz pieprz
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę a miąższ wyciągamy łyżką i przekładamy do miski. Awokado rozgniatamy w misce widelcem, następnie dodajemy pokrojonego pomidora i cebulę w kostkę, dodajemy sok z cytryny, kolendrę i doprawiamy solą i pieprzem, wszystko mieszamy. Całość przekładamy do miseczki a na wierzch dajemy odrobinę kolendry.
Curry z ryżem:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała paczka ryżu
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- łyżka czerwonej pasty curry
- pół łyżeczki kminku
- pół papryczki chili
- łyżeczka przyprawy curry
- puszka mleka kokosowego
- łyżeczka soku z limonki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- pół cebuli pokrojonej w piórka
- 2cm. Kawałek galangalu ( drobno pokrojony )
- 2cm. Kawałek imbiru ( drobno pokrojony )
- 10ml. Sosu sriracha
- 20ml oleju rzepakowego
Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i obsmażamy z każdej strony, następnie dodajemy pastę curry i wlewamy połowę mleka, gotujemy to przez 5min, następnie dodajemy resztę składników i gotujemy jeszcze przez około 1h.
Ryż wkładamy do lekko osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez około 10-12min ( ryż nie powinien być rozgotowany ). Gotowy ryż nakładamy na talerz i polewamy curry.
Ziemniaki po turecku:
- 2 ziemniaki
- 150g. Serka ricotta
- 50ml. Śmietany 18%
- 50ml. Śmietany 12%
- 1 cebula dymka
- sól oraz pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie około 40min ( nie mogą być za miękkie ). Do miski przekładamy serek, śmietanę oraz posiekaną dymkę doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przecinamy na pół i nakładamy farsz.
Ceviche z łososia :
- 200g. Stek z łososia bez skóry
- Sok z 1 limonki
- Pół czerwonej cebuli
- ¼ dojrzałego mango
- 1/3 smoczego owocu
- Łyżeczka świeżego posiekanego koperku
- Sól oraz pieprz
Łososia kroimy w kostkę, zalewamy sokiem z limonki i dodajemy posiekaną cebule, odstawiamy to na 5 min. Mango oraz smoczy owoc kroimy w kostkę i przekładamy do łososia, dodajemy koperek oraz doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy jeszcze na około 15min, po tym czasie Ceviche jest gotowe do jedzenia ( można podawać na grzance).