Stek z polędwicy z dodatkami
-200 g steku z polędwicy wołowej
-50 g kurek
-1 marchew
-1 pietruszka,
-1 por mały
-pół cebuli
-4 ząbki czosnku
-50 ml oliwy
-50 g groszku zielonego
-200 g mięsa wołowego
-400 ml wody
-świeży tymianek
-1 ziemniak
-20 ml śmietanki 30%
-50 g sera cheddar
-100 g masła
-100 ml wina czerwonego wytrawnego
sól, pieprz
-3 ziemniaki
Por, pietruszkę, marchew, cebulę kroimy na duże kawałki, wrzucamy do garnka i podsmażamy na oliwie. Mięso wołowe kroimy na kawałki, podsmażamy i przekładamy do garnka z warzywami, dorzucamy 2 zgniecione ząbki czosnku, zalewamy wodą i winem i redukujemy do ¼ płynu. Odcedzamy, dodajemy 50 g masła i wstawiamy na średni ogień na ok 10 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Polędwicę obieramy z błonek, posypujemy pieprzem z obu stron i wkładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy po 1,5 minuty z każdej strony. Dodajemy 2 zgniecione ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego tymianku i 50 g masła i smażymy jeszcze po minucie z każdej strony. Stek ściągamy z patelni i posypujemy go solą z każdej strony. Przed podaniem musi odpocząć ok 10 minut.
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki kroimy na plasterki, wkładamy do ringa jeden plaster ziemniaka, polewamy delikatnie śmietanką i kładziemy na to plaster sera, czynność powtarzamy, aż ring będzie wypełniony. Ring z nadzieniem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut Groszek gotujemy 2 minuty, potem podsmażamy na masełku przez minutę. Kurki podsmażamy na maśle przez ok 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz układamy steka, na niego kładziemy kurki, przy steku układamy groszek, obok na talerzu kładziemy zapiekankę ziemniaczaną. Dekorujemy tymiankiem i polewamy sosem.
Wulkan czekoladowy z sosami
-100 g czekolady mlecznej
-100 g czekolady białej
-200 gram masła
-4 jajka, 2 żółtka
-2 łyżki mąki
-5 łyżek cukru
-200 g malin, 100 g jeżyn
-cukier 200 g
-50 ml wina czerwonego
Sos:
-6 żółtek
-250 ml śmietanki 30%, 250 ml mleka
-2 laski wanilii
-50 g masła
Czekolady rozpuszczamy osobno w kąpielach wodnych ze 100 g masła. Gdy czekolada z masłem się rozpuści, odstawiamy na bok. W dwóch osobnych miskach ubijamy po 2 jajka i po 1 żółtku, po łyżce mąki i po 2,5 łyżki cukru, aż masa będzie puszysta. Do masy dolewamy rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy, masę przelewamy do kokilek wysmarowanych masłem i posypanych cukrem. Do połowy lejemy ciemną masę, a na to masę z białej czekolady. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 10 minut.
Maliny i jeżyny przekładamy do garnka, wsypujemy 100 g cukru wlewamy wino i gotujemy przez 20 minut. Następnie przecedzamy przez sitko do drugiego garnka, dodajemy 50 g masła i gotujemy przez 5 minut.
Sos waniliowy: Mleko i śmietankę wlewamy do garnka, wrzucamy 2 przekrojone laski wanilii, zagotowujemy. W misce ucieramy żółtka z cukrem, przelewamy do nich masę waniliową wolnym strumykiem, ciągle mieszając. Wszystko przecedzamy przez sitko do drugiego garnka i gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć (powinna mieć 85 stopni Celsjusza)
Na talerz wykładamy ciasto, nacinamy nożem, żeby środek wypłyną, sosy podajemy obok w sosjerkach.