Mateusz Ratajczyk Faszerowana Perliczka z młodymi warzywami i sosem jabłkowym.

_JW_7463Mateusz R- 3A.jpg
_JW_7463Mateusz R- 3A.jpg

Mateusz Ratajczyk

Faszerowana Perliczka z młodymi warzywami i sosem jabłkowym.

Składniki :

-1 perliczka

-350g. wątróbki drobiowej

-100g. serc drobiowych

-100g. foie gras

-12szt. kolorowych marchewek baby

-8szt. Cukinii baby

-6szt. Porów baby

-5szt. Szalotki

-1 duże jabłko

-50ml. Brandy

-180g. masła.

-80ml. Białego wytrawnego wina

-2 gałązki liścia selera

-1 pomarańcza

-Kilka gałązek świeżego tymianku

-Sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia :

Farsz:

Posiekaj 3 szalotki, podsmaż je na 70g masła, gdy się zeszkli dodaj do nich pół drobno pokrojonego jabłka i duś przez 5min, następnie przełóż zawartość patelni do miski. Wątrobę, serca oraz foie gras drobno posiekaj, dopraw sola oraz pieprzem i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż 4-5min. Mięso przełóż do miski z szalotką i jabłkami, dorzuć gałązkę posiekanego tymianku i dokładnie wymieszaj.

Perliczka:

Perliczkę oczyść z wnętrzności a następnie umyj ją dokładnie następnie opal ją nad palnikiem aby pozbyć się reszty piór, w ciężko dostępnych miejscach użyj pęsety do usunięcia piór. Gdy perliczka jest oczyszczona nadziej ją farszem, ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego na 180 C. Podczas pieczenia podlewaj perliczkę wytopionym z niej tłuszczem co około 10min. Po 25min. Zwiększ temperaturę na 210 C i piec przez 10min. Następnie perliczkę odwróć na drugą stronę i piecz przez 15-20min. ( nie zapomnij o podlewaniu perliczki tłuszczem ponieważ może być sucha.).

Sos :

Na 70g masła podsmaż 2 pokrojone szalotki, dodaj do nich pokrojoną żółtą marchewkę i następnie podlej białym winem, wlej śmietankę i dorzuć liście selera gotuj przez 10min, następnie dorzuć pół pokrojonego jabłka i całość zblenduj a później przełóż na sitko wyłożone ściereczkami i odsącz cały płyn, uzyskany płyn wstaw na średni gaz i zredukuj na koniec dopraw solą i pieprzem.

Warzywa:

Warzywa wrzuć do osolonej wody i gotuj przez 10min, następnie wyciągnij warzywa z wody i przekrój na pół. Marchewki podsmaż na maśle dodaj sok z pomarańczy, gdy sok odparuje dodaj brandy i karmelizuj je jeszcze przez 5min. Pora i cukinię wrzuć na rozgrzane masło dopraw solą i pieprzem i smaż również przez 5min.

Propozycja podania :

Perliczkę przełóż na paterę, obłóż ją warzywami, sos podaj w sosjerce.

podziel się:

Pozostałe wiadomości