Mateusz Ratajczyk Dekonstrukcja tarty z kremem, musem owocowym i sosem czekoladowym .

_JW_7673Mateusz R - 2 4B.jpg
_JW_7673Mateusz R - 2 4B.jpg

Mateusz Ratajczyk (II gotowanie)

Dekonstrukcja tarty z kremem, musem owocowym i sosem czekoladowym .

Składniki:

- 250g truskawek

-100g czekolady

- 5cm plaster ananasa

- 150g cukru.

- Świeża bazylia

-200ml. mleka

-30ml. śmietanki

-140g. masła

- 2 żółtka

-1 jajko

- 190g. mąki pszennej

Sposób przygotowania :

150g mąki połącz ze 100g masła i 50g cukru, następnie dodaj jajko i zagnieć, gdy ciasto jest gotowe rozwałkuj je i wytnij 2 krążki, wstaw je do rozgrzanego piekarnika na 180c i piecz przez około 10min. Truskawki rozetnij na pół, pokrój ananasa i włóż na rozgrzaną patelnie i posyp 50g cukru, gdy owoce będą miękkie ściągnij je z patelni i zblenduj. W garnku zagotuj 150ml. mleka, w misce wymieszaj żółtka z 50g cukru i wlej do nich cienkim strumykiem zagotowane mleko intensywnie mieszając tak aby żółtka się nie ścięły, następnie do masy przesiej 40g mąki i dokładnie wymieszaj, zawartość miski przelej do czystego garnka, wstaw na średni ogień i cały czas mieszaj aż masa będzie miała konsystencję budyniu ( pamiętaj aby masa się zagotowała ponieważ jest w mąka ). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dolej do niej mleko i cały czas mieszaj, czekoladę ściągnij z kąpieli, wlej do niej 30ml. śmietanki i dołóż 40g masła, wymieszaj wszystko dokładnie.

podziel się:

Pozostałe wiadomości