Mateusz Ratajczyk (II gotowanie)
Dekonstrukcja tarty z kremem, musem owocowym i sosem czekoladowym .
Składniki:
- 250g truskawek
-100g czekolady
- 5cm plaster ananasa
- 150g cukru.
- Świeża bazylia
-200ml. mleka
-30ml. śmietanki
-140g. masła
- 2 żółtka
-1 jajko
- 190g. mąki pszennej
Sposób przygotowania :
150g mąki połącz ze 100g masła i 50g cukru, następnie dodaj jajko i zagnieć, gdy ciasto jest gotowe rozwałkuj je i wytnij 2 krążki, wstaw je do rozgrzanego piekarnika na 180c i piecz przez około 10min. Truskawki rozetnij na pół, pokrój ananasa i włóż na rozgrzaną patelnie i posyp 50g cukru, gdy owoce będą miękkie ściągnij je z patelni i zblenduj. W garnku zagotuj 150ml. mleka, w misce wymieszaj żółtka z 50g cukru i wlej do nich cienkim strumykiem zagotowane mleko intensywnie mieszając tak aby żółtka się nie ścięły, następnie do masy przesiej 40g mąki i dokładnie wymieszaj, zawartość miski przelej do czystego garnka, wstaw na średni ogień i cały czas mieszaj aż masa będzie miała konsystencję budyniu ( pamiętaj aby masa się zagotowała ponieważ jest w mąka ). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dolej do niej mleko i cały czas mieszaj, czekoladę ściągnij z kąpieli, wlej do niej 30ml. śmietanki i dołóż 40g masła, wymieszaj wszystko dokładnie.