Składniki :
-1 polędwica z sarny
-200g. Kaszy pęczak
- 150g. grzybów pioppino
- 150g. nameko
- 250ml. Czerwonego wina wytrawnego
- 50ml. Białego wina wytrawnego
- 200g. Masła
- 50g. Parmezanu
- 1,5 marchwi
- 1,5 pietruszki
- 300g. Mięsa wołowego
- 150g. Piersi z kurczaka
- 1 por
- 1 cebula
- 1 cebula dymka
- 1l. Wody
- 2 baby marchewki
- 50ml. Śmietanki 30%
- 50ml. Śmietany 18%
- Kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżej natki pietruszki
- Sól oraz pieprz
- Oliwa do smażenia
Kaszotto :
Bulion- Pokrój 1 marchew oraz jedną pietruszkę, por przetnij na 2 części, opal połowę cebuli, zgnieć 2 ząbki czosnku, wrzuć wszystko do garnka i zalej wodą, dorzuć pokrojone mięso wołowe oraz pierś z kurczaka, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj całość około 25min.
Na patelni rozpuść 50g. masła i podsmaż posiekane pół cebuli oraz 1 ząbek czosnku, dorzuć drobno pokrojoną marchew, pietruszkę oraz po 50g. Pokrojonych grzybów , smaż przez 5min, następnie dodaj kaszę i podlej bulionem, gdy bulion odparuje dolej kolejną porcję, gotuj około 30min ( tak aby pęczak był miękki ) 5min przed końcem gotowania wlej białe wino i dodaj parmezan, na sam koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
Polędwica z sarny :
Polędwicę oczyść z błonek, zalej czerwonym winem oraz dodaj kilka gałązek rozmarynu, marynuj około 30min. Polędwicę wyciągnij z marynaty dopraw pieprzem i smaż na rozgrzanej oliwie po około 1.5min. z każdej strony następnie dodaj 80g. masła, gałązkę rozmarynu i smaż jeszcze przez 0.5min. z każdej strony. Mięso ściągnij z patelni dopraw solą i pozostaw mięso aby odpoczęło.
Sos grzybowy :
Na 50g masła podsmaż szalotkę dodaj grzyby i smaż przez 8min. Następnie dolej śmietankę oraz śmietanę i duś przez 15min. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Grzyby smażone :
Na patelni rozpuść resztę masła i smaż na nim resztę grzybów przez 15min, na koniec dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
Marchewka baby :
Marchewkę zagotuj w wodzie ze szczyptą soli, odcedź ją i przełóż na patelnię podsmaż ją z odrobiną cukru oraz pieprzu. Ściągnij z patelni i pokrój na 4 części
Sposób podania :
Na talerz wyłóż kaszotto, na to połóż pokrojoną polędwicę z sarny, polej delikatnie sosem, obok ułóż smażone grzyby a z drugiej strony marchewkę.
SMACZNEGO !!!