Mateusz Nowak: Trufle czekoladowe

Mateusz Nowak: Trufle czekoladowe
Mateusz Nowak: Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Składniki:

500 g czekolady 70% 500 g śmietany 36% 80 g masła 3 pomarańcze 50 ml cointreau 100 g orzechów laskowych chilli w proszku 1 świeża papryczka chili biała czekolada maliny pistacje

Przygotowanie:

Czekoladę z masłem i śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a powstałą masę dzielimy do 3 misek. Masę w 1 misce doprawiamy skórką otartą z pomarańczy i cointreau; Masę w 2 misce doprawiamy orzechami laskowymi (orzechy prażymy na suchej patelni, obieramy ze skórki i siekamy drobno) oraz 1 łyżeczką suszonego chili. Masę w 3 misce doprawiamy szczyptą soli. Wstawiamy do zamrażarki na pół godziny, po tym czasie formujemy w rękach okrągłe czekoladki. Pierwsze trufle dekorujemy kakao i skórką otartą z pomarańczy, drugie obtaczamy w prażonych orzechach laskowych i kandyzowanymi chilli, a trzecie oblewamy stopioną białą czekoladą, dekorujemy ćwiartkami malin i połową obranego orzecha pistacji.

podziel się:

Pozostałe wiadomości