Mateusz Nowak: Polędwiczka wieprzowa z kapustą i jabłkami oraz sosem miodowo musztardowym

MasterChef
MasterChef

Polędwiczka wieprzowa z kapustą i jabłkami oraz sosem miodowo musztardowym

Składniki: polędwiczki wieprzowe 1 kg jabłek 500 g szalotki 200 ml białego wytrawnego wina 1 cytryna 500 ml śmietana 30% 1 kapusta włoska 3 plastry wędzonego boczku 1 pęczek świeżej szałwii 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy Dijon szczypta cukru masło klarowane do smażenia olej do smażenia sól pieprz

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 130 stopni. 250 g szalotek obieramy z łupin i dusimy z 3 pokrojonymi w kostkę jabłkami, doprowadzamy do miękkości, a następnie miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Pozostałe jabłka kroimy w kostkę, zalewamy sokiem z cytryny i doprawiamy cukrem.

Włoska kapustę kroimy w cienkie paski, zalewamy odrobiną śmietany i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Boczek układamy na tacy w piekarniku i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, a temperaturę podnosimy do 180 stopni.

Szałwię smażymy na rozgrzanym maśle.

Polędwiczki doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju, przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - pieczemy przez 15 minut. Na patelni po smażeniu polędwiczki szklimy pokrojone w kostkę szalotki, zalewamy białym winem, śmietaną, doprawiamy łyżką musztardy i miodu. Dodajemy pokrojony w kostkę szczypiorek.

Prezentacja:

Na talerz wykładamy kapustę oraz pokrojone w medaliony polędwiczki. Obok nakładamy purée z szalotek i jabłek oraz pokrojone kostkę jabłka. Dekorujemy chipsem z boczku.

podziel się:

Pozostałe wiadomości