Pieczone brzoskwinie a’la Melba nadziewane migdałami
Składniki: 2 brzoskwinie
Masa migdałowa:
75 g miękkiego masła 70 g cukru 1 jajko skórka z cytryny szczypta soli 75 mielonych migdałów 15 g mąkiMus malinowy:
150 g świeżych lub mrożonych malin 1 łyżka cukru pudru sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Brzoskwinie sparzyć we wrzątku, zdjąć skórkę, przekroić na pół i wyjąc pestki.
Wszystkie składniki masy migdałowej wymieszać dokładnie ze sobą. W miejsce pestek brzoskwiń włożyć dużą łyżkę masy migdałowej i piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. (nadzieniem migdałowym do góry).
W tym czasie zmiksować maliny z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, przecedzić przez sitko.
Brzoskwinie wyjąc z pieca i polać musem malinowym. Udekorować świeżymi malinami i miętą.