Mateusz Nowak: Pieczone brzoskwinie a’la Melba nadziewane migdałami

Mateusz Nowak: Pieczone brzoskwinie a’la Melba nadziewane migdałami
Mateusz Nowak: Pieczone brzoskwinie a’la Melba nadziewane migdałami

Pieczone brzoskwinie a’la Melba nadziewane migdałami

Składniki: 2 brzoskwinie

Masa migdałowa:

75 g miękkiego masła 70 g cukru 1 jajko skórka z cytryny szczypta soli 75 mielonych migdałów 15 g mąkiMus malinowy:

150 g świeżych lub mrożonych malin 1 łyżka cukru pudru sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Brzoskwinie sparzyć we wrzątku, zdjąć skórkę, przekroić na pół i wyjąc pestki.

Wszystkie składniki masy migdałowej wymieszać dokładnie ze sobą. W miejsce pestek brzoskwiń włożyć dużą łyżkę masy migdałowej i piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. (nadzieniem migdałowym do góry).

W tym czasie zmiksować maliny z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, przecedzić przez sitko.

Brzoskwinie wyjąc z pieca i polać musem malinowym. Udekorować świeżymi malinami i miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości