Pieczona jagnięcina purée z fenkuła, pieczone marchewki, soliród, chipsy z jarmużu
Składniki: 1 comber jagnięcy bez kości 1 fenkuł 100 ml śmietany 30% 50 g masła kilka młodych marchewek 150 g solirodu 150 g orzechów makadamia 1 pęczek natki pietruszki kilka liści jarmużu 2 owoce finegrlime sól pieprz czarny świeżo mielony olej do smażenia
Przygotowanie: Comber jagnięcy doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na gorącej patelni, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 13-15 minut w zależności od wielkości i pożądanego stopnia wypieczenia, lub do momentu kiedy jagnięcina osiągnie w środku temperaturę 58 stopni Celsjusza, do tego należy użyć termometru). Ja zrobiłem medium (10 minut w piekarniku). Po wyjęciu z piekarnika odkładamy na 5-10 minut, aby mięso odpoczęło.
Koper włoski kroimy w kostkę, obsmażamy na maśle, zalewamy śmietaną i dusimy do miękkości. Blendujemy, przecieramy przez sito i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Orzechy makadamia prażymy na suchej patelni, następnie blendujemy z natką pietruszki. Marchewki oskrobujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 minut. Jarmuż myjemy, osuszamy i skrapiamy oliwą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 10 minut. Soliród obsmażamy na maśle i doprawiamy tylko odrobiną pieprzu (soliród jest słony sam w sobie).
Prezentacja: Wykładamy purée z fenkuła, posypujemy talerz zmiksowanymi orzechami, układamy pokrojoną w grube plastry jagnięcinę. Na purée z fenkuła wykładamy małe kawałeczki fingerlime, tak żeby stanowiły kontrapunkt do mocnego w smaku purée. Całość dekorujemy marchewkami, chipsami z jarmużu, a na jagnięcinę układami uduszony soliród.