Łosoś smażony, fenkuł duszony w pomidorach, sos z małży ze szparagami
Składniki: ok. 150 g filetu z łososia ze skórą 1 koper włoski (fenkuł) 2 małe pomidory 100 ml śmietany 36% kilka rzodkiewek 50 g masła zielone szparagi 100 ml białego wytrawnego wina 2 szalotki szczypiorek mule sól, pieprz, cukier
Przygotowanie: Łososia nacinamy od strony skóry, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, w nacięcia wkładamy posiekane zielone części kopru włoskiego.
Koper włoski kroimy w kostkę i dusimy na maśle. Po 10 minutach wkładamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Po kolejnych 10 minutach dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
Mule bardzo dokładnie czyścimy pod strumieniem bieżącej, zimnej wody. Wkładamy na rozgrzaną oliwę, zalewamy białym winem - gotujemy pod przykrywką do czasu, aż wszystkie się otworzą. Odcedzamy, a płyn redukujemy do około 30% objętości.
Rzodkiewki myjemy, szparagi obieramy, zalewamy odrobiną wody, dodajemy łyżkę masła, przyprawiamy solą pieprzem i łyżką cukru. Gotujemy powoli do miękkości.
Na patelni szklimy szalotki, dodajemy zredukowany bulion z muli, doprawiamy do smaku. Blendujemy, powoli wrzucając kostki zimnego masła. Dodajemy posiekany szczypior.
Łososia smażymy na średnio rozgrzanej patelni, zaczynając od strony skóry. Po 8 minutach smażenia po stronie skóry, patelnię zdejmujemy z ognia i odwracamy łososia. Przez 2 minuty łosoś dojdzie od strony mięsa.
Na talerzu wykładamy potrawkę z kopru włoskiego oraz łososia. Dookoła układamy mule, warzywa i polewamy delikatnie sosem.