Krokiety z tuńczyka na salsie kukurydzianej z kremem pomidorowym
Składniki: tuńczyk z puszki w sosie własnym 1 łyżka fasoli z puszki 3 łyżki kukurydzy z puszki 25 g bułki tartej 50 g maki 2 jajka anchois z puszki 1 puszka pomidorów 1 pęczek kolendry sól, pieprz papryka jalapeno 1 cytryna śmietana 30% oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie: Do miski wkładamy odcedzoną fasolę z puszki i dokładnie rozgniatamy. Dodajemy tuńczyka, 1 jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie. Kukurydzę odcedzamy z zalewy i siekamy na drobno, doprawiamy posiekaną kolendrą i sokiem z cytryny. Na patelnię wlewamy oliwę, wkładamy anchois i posiekaną kolendrę – przesmażamy. Dodajemy pomidory, szczyptę sproszkowanej papryki i odrobinę śmietany. Dusimy, a następnie całość miksujemy. Prezentacja: Na talerz wykładamy kukurydzę oraz krokiety. Sos podajemy w osobnej miseczce.