Biszkopt z makiem
-6 jajek
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-30 g cukru drobnego
-500 g maku
-100 g masła
-Skórka z całej pomarańczy
-5 łyżek miodu
-400 ml mleka
Białka z 4 jaj oddzielamy od żółtek następnie je ubijamy. Dodajemy po woli po 1 łyżce cukru. Gdy białka mamy już ubite dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy po jednej łyżce mąki. Do biszkoptu można dodać 2 łyżki maku. Następnie przelewamy naszą masę do tortownicy i pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 min.
Masa makowa:
Mak gotujemy w mleku przez około 30 min. Odcedzamy go. Następnie mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy nasz mak . Smażymy przez około 10 min. W misce ucieramy żółtka z 2 jaj dodajemy nasz mak i mieszamy dodając miód, skórkę z pomarańczy. Można dodać troszkę soku z pomarańczy.
Do uformowania tortu będziemy potrzebować :
-50 ml likieru owocowego
-Rozpuszczoną czekoladę
-Wiśnie bez pestek
Z biszkoptu wykrawamy małe ringi. Kroimy je wzdłuż. Spód tortu moczymy w likierze . Następnie nakładamy masę makową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu na który wylewamy czekoladę . Układamy na górze wiśnie i delikatnie polewamy czekoladą.
Tarta z masą makową:
-150 g maki
-80 g masła
-30 g cukru
-1 żółtko
Wszystkie składniki mieszamy razem. Trzeba pamiętać o tym aby ciasto szybko wyrabiać. Zawijamy urobione ciasto w folię spożywczą i dajemy na 15 min do lodówki. Foremki smarujemy masłem i następnie nakładamy cienką warstwą ciasta. Pieczemy w temp 180 stopni przez 18 min.
Masa makowa:
-400 g maku
-2 żółtka
-100 g masła
-400 ml mleka
-5 łyżek miodu
-Skórka z jednej pomarańczy
-50 g rodzynek
Mak gotujemy w mleku przez około 30 min. Odcedzamy go. Następnie mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy nasz mak . Smażymy przez około 10 min. W misce ucieramy żółtka z 2 jaj dodajemy nasz mak i mieszamy dodając miód, skórkę z pomarańczy. Można dodać troszkę soku z pomarańczy. Rodzynki rozdrabniamy i dodajemy do naszej masy.
Tarte wypełniamy masą makową . Można mak polać czekoladą oraz dodać owoce.
Mus z makiem:
-300 ml śmietany 36 %
-150 g serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-100 g maku
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy mascarpone i mak . Mieszamy wszystko razem . Można dodać sok z pomarańczy oraz skórkę.