-3 jajka
-1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1.5 łyżki mąki tortowej
-łyżka kakao
-3 łyżki cukru
-0.5 l śmietany 36 %
-2 łyżki cukru pudru
-tabliczka czekolady gorzkiej
-200 ml brandy
-100 ml wiśniówki
-100 g orzechów
-świeże owoce:
- 200 g czereśni, malin, wiśni
-konfitura z wiśni
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier łyżka po łyżce. Następnie dodajemy po jednym żółtku delikatnie łącząc z ubitą pianą a na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz tortową łyżka po łyżce mieszając delikatnie szpatułką. Do przygotowanej tortownicy przelewamy naszą masę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 15-20 min sprawdzając czy ciasto jest już gotowe wykałaczką. Do rondla wlewamy nasz alkohol dodajemy część malin oraz wiśni gotujemy dodajemy cukru do smaku i przecedzamy. Nasz likier odstawiamy do wystudzenia. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywną piane dodając 2 łyżki cukru pudru. Orzechy rozdrabniamy . Czekoladę rozpuszczamy nad gorącą kąpielą wodną. Tak przygotowane produkty łączymy w piękny tort. Biszkopt dzielimy na 4 równe części nasączamy je naszym likierem. Następnie smarujemy je ubitą pianą oraz układamy owoce tak warstwa po warstwie. Na sam koniec polewamy nasz tort czekoladą .