Sajgonki :
- 200 g mięsa wieprzowego mielonego
- pół główki kapusty pekińskiej
– jedna duża marchewka
– 100 g makaronu ryżowego
– 50 g grzybków mun
– sos rybny
-łyżeczka mąki ziemniaczanej
- jedno jajko całe
- jedna cebula
- papier ryżowy
Makaron ryżowy moczymy w zimnej wodzie tak samo grzybki mun. Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach . Cebulę siekamy w drobną kostkę. Następnie Łączymy je z mięsem mielonym makaron siekamy na 0,5 cm paski ,grzybki tak samo. Łączymy wszystko razem dodajemy jajko oraz mąkę. Doprawiamy solą, cukrem, sosem rybnym i pieprzem. Papier lekko moczymy wodą tak aby był elastyczny tak aby dał się zawinąć. Uformowane sajgonki smażymy na głębokim oleju .
Sos do sajgonek:
-Cebula
-Sos rybny oraz sojowy
-Kolendra świeża
-Czosnek
-Papryczka chilli
-Cukier
Papryczkę ,czosnek, cebulę, kolendrę siekamy drobno . Do posiekanych składników dolewamy sos rybny oraz sojowy. Dolewamy troszkę wody doprawiamy cukrem .
Ceviche z Dorsza :
-Sok z 2 cytryn i jednej Limonki
-Kolendra świeża
-Cebula czerwona
-Cukier
-200 g Dorsza
Dorsza kroimy w kostkę 1 cm / 1 cm. Do soku z cytryny dodajemy posiekaną kolendrę i cebulę w kostkę . Doprawiamy do smaku cukrem . W takiej zalewie moczymy dorsza około 4-5 min.
Bakłażan w cieście z mąki ciecierzycy.
-bakłażan
-sól
-mąka
-jajo
-woda
-olej
Bakłażana kroimy w paski około 2 mm. Przyprawiamy solą. Do mąki dodajemy jedno jajko wodę oraz szczyptę soli. Mieszamy tak aby mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Panierujemy bakłażana w nim i smażymy na głębokim oleju.
Tatar wołowy :
-150 g mięsa wołowego
-Jedna cebula
-Pół papryki czerwonej
-Ogórek zielony
-Ocet winny
-Cukier
-Sól
-Pieprz
-Ziele angielskie
-Liść laurowy
Ogórek obieramy i usuwamy pestki. Kroimy w cienkie plastry. Ocet winny gotujemy z zielem angielskim liściem laurowym doprawiamy cukrem oraz dodajemy wodę aby złagodzić kwasowość. Marynujemy w tym ogórka około 15 min. Mięso wołowe siekamy nożem tak samo cebulę oraz paprykę. Łączymy razem doprawiając pieprzem oraz solą. Układamy na talerzu otulając ogórkiem.
Kurczak curry :
-100 g Piersi z kurczaka
-Sól
-Pieprz
-Curry żółte
Pierś z kurczaka kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Przyprawiamy solą, curry i smażymy na rozgrzanym oleju około 2 min z każdej strony.
Krewetki w tempurze :
-3 krewetki duże
-Mąka pszenna, kukurydziana oraz ziemniaczana
-Sól
-Papryczka chilli
-Jajko
-Woda
-olej
Krewetki obieramy i czyścimy. Przyprawiamy solą oraz posiekaną papryczką chilli. Do zrobienia ciasta potrzebujemy 100 g mąki pszennej 50 g maki ziemniaczanej oraz mąki kukurydzianej. Dodajemy jedno jajko oraz wlewamy wodę. Mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Panierujemy nim krewetki i smażymy na głębokim oleju około 3 min.