-200 g mąki semoliny
-2 jajka
-1 homar
-5 ząbków czosnku
-200 ml czerwonego wina
-Pół cebuli czerwonej
-5 skrzydełek z kurczaka
-2 langustynki
-6 pomidorków koktajlowych
-200 g grzybów kurki
-100 g borowików
-3 krewetki
-2 boczniaki
-200 ml Bulion drobiowy
-Tłuszcz z kaczki
-Pęczek natki pietruszki
-5 Liść laurowy
-śmietana 30% -100 ml
Makaron:
Do przyrządzenia makaronu potrzebujemy 200g mąki i 2 całe jajka. Ciasto urabiamy aby było jednolite. Następnie odstawiamy ciasto aby odpoczęło tak na 20 min. Po tym czasie rozwałkowujemy i tniemy na plastry o szerokości około 5 mm. Tak pocięty makaron wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Po 2 min wyciągamy i odcedzamy.
Homar:
Żywego homara wkładamy do zamrażarki aby zasnął. Do dużego garnka z wodą dodajemy 3 plastry cytryny, 2 listki laurowe kilka gałązek pietruszki 3 ząbki czosnku z łupinami. Do gotującej się wody wrzucamy homara i gotujemy przez 5-6 min po czym wyciągamy i zanurzamy go w wodzie z lodem. Gdy homar już ostygnie młoteczkiem rozbijamy pancerz ogona i oddzielamy mięso od pancerza. Tak samo robimy ze szczypcami.
Sos:
Do garnka wrzucamy 5 skrzydełek. Podsmażamy je uważając aby się nie przypaliły. Po 10 min dodajemy pokrojoną cebulkę, 3 liście laurowe, pomidory zalewamy to czerwonym winem i redukujemy. Następnie wlewamy bulion drobiowy i pozostawiamy na ogniu do redukcji aby zostało nam 200 ml sosu. Następnie odcedzamy i odstawiamy gotowy sos.
Foie gras:
Naszą foie gras kroimy na gruba kostkę o grubości 1.5 cm/1.5cm. Mocno rozgrzewamy patelnie na którą kładziemy naszą foie gras. Smażymy przez około 2 min obracając aby się nie przypaliła. Następnie wyciągamy i kładziemy na ręcznik aby odsączyć je od tłuszczu. Tłuszcz ze smażenia foie gras odlewamy do miseczki . Będziemy go potrzebować do smażenia grzybów oraz homara i krewetek.
Grzyby:
Na patelnie dajemy 2 łyżki tłuszczu z foie gras oraz dolewamy troszkę tłuszczu z kaczki. Wrzucamy borowiki solimy je i smażymy przez około 2 min. Tak samo postępujemy z kurkami i boczniakami.
Homara smażymy w taki sam sposób przez około 30 sek.
Łączenie:
Na patelnie wlewamy nasz sos dolewamy 100 ml śmietany oraz makaron. Następnie po kolei wrzucamy grzyby, homara, oraz foie gras. Można dorzucić listki pietruszki. Tak przygotowaną pastę można wykładać na talerz.