Mateusz Krojenka Molekularna wariacja z tarty

_5JW8097Mateusz K 8A.jpg
_5JW8097Mateusz K 8A.jpg

Panna cotta:

-Śmietana 36% 250 ml

-jogurt naturalny 200 ml

-cukier puder 50 g

-2.5 listka żelatyny

-syfon,3 naboje N2O

Żelatynę moczymy w wodzie. Śmietanę gotujemy następnie rozpuszczamy w niej żelatynę. Do miski wlewamy jogurt oraz naszą śmietanę dodajemy cukier puder i mieszamy. Następnie wlewamy do syfonu który nabijamy 3 nabojami. Naszą piankę wyciskamy na blaszkę i dajemy do lodówki.

Ciasto kruche :

-150 g mąki

-80 g masła

-30 g cukru

-1 żółtko

Mąkę szybko ucieramy z cukrem oraz zimnym masłem. Dodajemy jajko. Urabiamy szybko i dajemy na 4 min do zamrażarki. Blaszkę smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i ucinamy trójkąciki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 18 min.

Kawior z jeżyn:

-200 g jeżyn

-50 ml soku owocowego

-3 g Agar

-500 ml olej słonecznikowy

Olej schładzamy w zamrażarce. Wyciskamy sok z jeżyn dodajemy dodatkowo innego soku owocowego bardzo słodkiego. Odlewamy 100 ml naszego soku do którego wsypujemy agar . Gotujemy nasz sok tak długo aż agar się rozpuści po czym wlewamy do reszty naszego soku. Nabieramy nasz rozczyn do specjalnej maszynki, która wyrabia kawior lub wyciskamy go strzykawką do zimnego oleju po czym płuczemy go w wodzie.

Galaretka z malin:

-100 g malin

-50 g soku owocowego słodkiego

-2 g Gellan

Wyciskamy sok z malin po czym dolewamy dodatkowy słodki sok. Odlewamy 50 ml naszego soku do którego wsypujemy gellan i gotujemy tak długo aż płyn się zagęści. Nasz rozczyn wlewamy do naszego soku i łączymy go mieszając. Wylewamy na równą blaszkę. Dajemy do lodówki na około 30 min.

Granita z pomarańczy:

-3 duże pomarańcze

-500 ml ciekłeo azotu

Obrane pomarańcze rozdrabniamy blenderem. Odcedzamy sok. Nasz miąższ miksujemy i wlewamy ciekły azot. No i gotowe J

Nasze składniki łączymy razem na talerzu w ciekawą kompozycje.

podziel się:

Pozostałe wiadomości