-1 krab
-2 jabłka
-3 pomidory
-szczypiorek
-sok z 1 limonki ,sok z 1 cytryny
-sos ostrygowy 40 ml
-sos sojowy jasny 50 ml
-2 cebule
-1 szalotka
-1 marchewka
-pieprz syczuański, sól
-1 papryczka chilli
-1papryka czerwona
-50 g masła
Jabłka obierz i pokrój w kostkę tak samo pomidorki i cebulkę .Wszystko wrzuć na patelnię razem z masłem i smaż przez około 5 min. Pózniej dodaj pokrojoną papryczkę chilli oraz paprykę czerwona następnie po około 5 min wlej sok z limonki oraz cytryny sos ostrygowy oraz sojowy i gotuj przez około 5 min.dopraw solą i pieprzem. Kraba zabij jeśli jest żywy umyj go usuń ogon oraz buzię. Następnie do woka wlej nasz sos gdy jest za gęsty dolej wody ,dorzuć do niego kraba i gotuj go w nim przez około 12 min. na koniec dodaj pokrojony szczypiorek. Tak przygotowanego kraba można serwować na talerz.
Krab w sosie z curry i pora
-4 ząbki czosnku
-1 średni por
– 1 cebula biała
– proszek curry
– kolendra
– pieprz biały
– orzeszki (mogą być ziemne)
– sos sojowy jasny 30 ml
– sos sojowy ciemny 50 ml
– sos ostrygowy 40 ml
– kmin rzymski
– ocet ryżowy 25 ml
– skórka z cytryny
– sól
– pieprz czarny
– cukier
– 50g masła
– 1 krab.
Pora pokrój w piórka ,cebulę oraz czosnek w drobną kostkę i przesmaż na maśle. Orzechy rozgnieść w moździerzu a następnie dorzuć do naszego pora wraz z kminem rzymskim tak gdzieś szczyptę i smaż przez około 5 min. następnie zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do sosu. Pózniej wlej do tego ocet oraz sos ostrygowy i wsyp rozgnieciony w możdzierzu pieprz biały . Potem dolej sos sojowy jasny wraz z ciemnym, przemieszaj wszystko razem dolej około 100 ml wody , wsyp około pół łyżeczki curry dopraw solą ,pieprzem. Kraba zabij jeśli jest żywy. wyczyść go usuń ogon oraz buzię. Sos przelej do woka dodaj do niego kraba i gotuj go w nim przez około 12 min. Gotowe.