-0,5kg karkówki
-10 ładnych śliwek ciemnych
-3 pomidory ciemne
-pęczek pomidorów koktajlowych
-200 g słoniny
-marchewki baby
-masło 50 g
-sól, pieprz, cząber, majeranek
-cebulka
-czosnek 2 ząbki
-oliwa ,olej
-wędzony boczek
-por
-100 ml śliwowicy
-2 bataty,
Odkrój 2 ładne filety karkówki, przypraw solą, pieprzem, majerankiem, cząbrem, czosnkiem, cebulką drobną pokrojoną, dodaj troszkę oliwy i marynuj ok 30 – 40 minut. Resztę karkówki pokrój w kostki, wrzuć do garnka, smaż ok 10 minut, po czym wrzuć pokrojoną śliwkę, pokrojony w duże kawałki boczek, pokrojone pomidory duże, cebulkę, pora, smaż ok 10 minut. Wlej śliwowicę, duś, żeby się zredukowało, potem zalej ok 150 ml wody. Zostaw na ogniu, żeby się zredukowało tak, żeby zostało ok 200 ml płynu.
Obierz bataty i wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, dodaj troszkę słonicy, przypraw ziołami prowansalskimi i solą, piecz ok 30 minut.
W rondelku rozgrzej ok 30 ml oleju, marchewki pokrój w cienkie plastry i wrzuć na rozgrzany olej do ok 200 stopni. Smaż ok minutę. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, smaż ok 4 minuty. Słoninę pokrój w cienkie płaty, marynuj w majeranku, cząbrze, odrobinie soli i cukru przez ok 20 minut. Na rozgrzaną mocno patelnię wrzuć słoninę i smaż przez jakieś 3-4 minuty. Wyciągnij na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz, tak samo zrób z marchewkami.
Na rozgrzaną patelnię do grillowania, wrzuć filety z karkówki i smaż z każdej strony przez ok 4 minuty, potem odstaw, żeby odpoczęło mięso. Zredukowany sos odcedź przez pieluchę, dodaj zimne masło i odłóż do ostygnięcia. Bataty wyciągnij.
Ułóż wszystkie składniki wg własnego pomysłu, do dekoracji można użyć świeżego majeranku.