-grzybki pioppino 50 g
-grzybki shitake 50 g
-boczniaki cytrynowe 50 g
-dorsz 100 g
-szpinak 50 g
-5 szalotek
-4 ząbki czosnku
-śmietana 18% 250 ml
-pietruszka natka
-tymianek
-1 woreczek kaszy gryczanej
-liść laurowy
-sól, pieprz,oliwa z oliwek
-masło 200g
Dorsz:
Rybę marynujemy w oliwie, natce pietruszki, szalotce, soku z cytryny, soli i pieprzu. Po 30 min smażymy na masełku 2 min z każdej strony. W trakcie smażenia masełkujemy dorsza.
Sos grzybowy:
Szalotkę kroimy w drobną kostkę tak samo jeden ząbek czosnku. Następnie smażymy na maśle. Gdy cebulę mamy zeszkloną dodajemy nasze grzyby i smażymy przez około 2 min. Na koniec dolewamy śmietanę- około 150 ml ,doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż nasz sos się zagęści.
Szpinak:
Szalotkę kroimy w kostkę a czosnek kroimy w paski. Smażymy na maśle po czym dodajemy szpinak doprawiamy solą i pieprzem . Na koniec wlewamy śmietanę i gotujemy aż nam się troszkę zagęści. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Kasza gryczana :
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Do wody dodajemy liść laurowy oraz troszkę grzybków aby nabrała fajnego grzybowego smaku. Jak kasza jest już miękka możemy przystąpić do łączenia naszych składników na talerzu.