Mateusz Kantowicz

Ma 25 lat i mieszka w Szczecinie. W pracy obsługuje kluczowych klientów firmy zajmującej się promami Polska-Szwecja.

Stek wołowy z grillowanymi szparagami, puree z kukurydzy i sosem chimichurri
Składki stek:
  • stek wołowy (rostbef) – 220g
  • sól – ½ łyżeczki
  • pieprz świeżo mielony – ½ łyżeczki
  • masło – 20g
  • rozmaryn – gałązka
Składniki szparagi:
  • szparagi zielone – 50g
  • sól – szczypta
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
Składniki puree z kukurydzy:
  • kukurydza z puszki/z kolby – 150g
  • sól – szczypta
  • pieprz świeżo mielony – szczypta
  • masło – 20g
  • śmietana kremówka – 1 łyżka
Składniki sos chimichurri:
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • listki oregano – ¼ szklanki
  • listki kolendry – ¼ szklanki
  • czosnek – 1,5 ząbka
  • zielona papryczka chilli – 1 sztuka
  • szalotka – 1 sztuka
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • sok z cytryny – ½ łyżki
  • ocet z białego wina – ½ łyżki
  • sól morska – szczypta
  • pieprz świeżo mielony – szczypta
Przygotowanie sosu chimichurri:
Do pojemnika dodajemy natkę pietruszki, oregano oraz kolendrę. Drobno siekamy czosnek i również dodajemy do pojemnika. Papryczkę chilli oraz szalotkę kroimy na drobne kawałki i dodajemy do pojemnika. Wszystkie składniki podlewamy oliwą z oliwek, octem z białego wina oraz sokiem z cytryny. Na sam koniec doprawiamy szczyptą soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu. W momencie gdy wszystkie składniki mamy już w pojemniku należy użyć blendera (najlepiej ręcznego) i miksować aż do uzyskania płynnej konsystencji.
Przygotowanie puree z kukurydzy:
Odcedzamy kukurydzę z płynów i nie obmywając jej aby zachowały się wszystkie smaki wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy aż do momentu gdy kukurydza stanie się lekko miękka. Kukurydzę ponownie odcedzamy, nie obmywając jej. Do pustego już garnka wrzucamy masło i kukurydzę. Po chwili smażenia dodajemy śmietanę kremówkę i doprawiamy kukurydzę solą i pieprzem do smaku. W momencie gdy wszystkie składniki ładnie się wymieszają należy użyć blendera i zmiksować składniki tak aby zostały jeszcze małe grudki kukurydzy.
Przygotowanie szparagów:
Na wstępie myjemy szparagi i odcinamy nieładne fioletowo-białe końcówki. Szparagi wrzucamy do głębokiego talerza, podlewamy oliwą z oliwek, doprawiamy odrobiną soli. Składniki mieszamy ze sobą aby szparagi złapały sól i oliwę. Przechodzimy do grillowania. Rozpuszczamy masło na patelni i układamy szparagi, grillując 4-6 minut zmieniając strony.
Przygotowanie steka:
Stek lekko ocieramy ręcznikiem papierowym i kładziemy na desce aby odpoczął 10-20 minut. Następnie rozgrzewamy patelnie, rozpuszczamy masło i przechodzimy do grillowania. Smażymy steki odpowiednio do ulubionego poziomu wysmażenia często podlewając rozpuszczonym masłem z patelni i układamy na nim podczas smażenia gałązkę rozmarynu aby dodać aromatu. Po usmażeniu odkładamy stek ponownie na deskę aby odpoczął 2-3 minut.
Smacznego!
Pozostałe wiadomości