Mateusz GüNCEL: Żeberka w piwie koźlak, miodzie i tymianku na panczkraucie i kurkami z pietruszką

Mateusz GüNCEL: Żeberka w piwie koźlak, miodzie i tymianku na panczkraucie i kurkami z pietruszką
Mateusz GüNCEL: Żeberka w piwie koźlak, miodzie i tymianku na panczkraucie i kurkami z pietruszką

Składniki:

400 g żeberek wieprzowych 10-15 ml miodu 350 ml piwa koźlak 2 gałązki tymianku świeżego 10 ziemniaków 300 g kapusty kiszonej liść laurowy ziele angielskie 200 g kurek 15 g pietruszki 100 g masła 100 g boczku 2 cebule kiełki rzodkiewki sól, pieprz

Przygotowanie:

Żeberka przyprawiamy solą i pieprzem a następnie grillujemy na patelni na złoty kolor, podlewając 1/3 piwa (karmelizacja). Wkładamy do żaroodpornego naczynia razem z gałązkami tymianku, zalewamy miodem, piwem i pieczemy w 200 stopniach przez 30-40 min (aż będą miękkie).

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy. Kapustę siekamy i gotujemy do miękkości z liściem i zielem angielskim oraz solą i pieprzem. Odsączamy z nadmiaru wody.

Boczek kroimy w kostkę i smażymy z cebulą, do wytopienia tłuszczu.

Łączymy ziemniaki, kapustę i boczek i tłuczemy na purée.

Kurki czyścimy przy pomocy pędzelka, a następnie smażymy na maśle na dużym ogniu i rozgrzanej patelni przez 5 minut, następnie zmniejszamy ogień na średni, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem smażymy kolejne 5 min.

Sos z żeberek przecedzamy do rondelka, stawiamy na ogniu i redukujemy – w razie potrzeby doprawiamy.

Wykładamy na talerz purée, żeberka, polewamy sosem, obok kładziemy usmażone kurki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości