Składniki:
400 g żeberek wieprzowych 10-15 ml miodu 350 ml piwa koźlak 2 gałązki tymianku świeżego 10 ziemniaków 300 g kapusty kiszonej liść laurowy ziele angielskie 200 g kurek 15 g pietruszki 100 g masła 100 g boczku 2 cebule kiełki rzodkiewki sól, pieprz
Przygotowanie:
Żeberka przyprawiamy solą i pieprzem a następnie grillujemy na patelni na złoty kolor, podlewając 1/3 piwa (karmelizacja). Wkładamy do żaroodpornego naczynia razem z gałązkami tymianku, zalewamy miodem, piwem i pieczemy w 200 stopniach przez 30-40 min (aż będą miękkie).
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy. Kapustę siekamy i gotujemy do miękkości z liściem i zielem angielskim oraz solą i pieprzem. Odsączamy z nadmiaru wody.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy z cebulą, do wytopienia tłuszczu.
Łączymy ziemniaki, kapustę i boczek i tłuczemy na purée.
Kurki czyścimy przy pomocy pędzelka, a następnie smażymy na maśle na dużym ogniu i rozgrzanej patelni przez 5 minut, następnie zmniejszamy ogień na średni, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem smażymy kolejne 5 min.
Sos z żeberek przecedzamy do rondelka, stawiamy na ogniu i redukujemy – w razie potrzeby doprawiamy.
Wykładamy na talerz purée, żeberka, polewamy sosem, obok kładziemy usmażone kurki.