Mostek Jagnięcy z zielonymi warzywami gotowanymi na parze
z młodymi kartofelkami z masłem i rozmarynem i zołza z whisky
Składniki: 300 g mostku jagnięcego 10 g natki pietruszki 5 ml miodu 100 g ziemniaków 100 g groszku ptysiowego 100 g baby szparagów 50 ml whisky 50 g masła kilka gałązek świeżego rozmarynu 2 cm korzenia imbiru 5 ml sosu sojowego
Przygotowanie:
Mięso przesmażamy po 1 minucie z każdej strony, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Mięso ma być przyrumienione z zewnątrz i pozostać różowe w środku.
Pod koniec pieczenia smarujemy mięso musztardą dijon i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Młode warzywa wkładamy do rękawa uformowanego z folii aluminiowej, wkładamy imbir i polewamy sosem sojowym. Ziemniaki nacinamy, posypujemy rozmarynem i wrzucamy do rękawa. Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku do miękkości.
Whisky wlewamy na patelnię, na której smażyła się jagnięcina, wkładamy kawałek imbiru, redukujemy i doprawiamy miodem.
Wykładamy warzywa, następnie jagnięcinę i ziemniaki, polewamy sosem.