Mateusz Guncel – mama Ewelina Piech Łosoś grillowany w marynacie z cytryny, kluski pszenne z cytryną i imbirem oraz szpinak blanszowany z gałką muszkatołową. Tatar z łososia na grzance z lingi i jajko w koszulce

170620MIS055.JPG
170620MIS055.JPG

Łosoś grillowany w marynacie z cytryny, kluski pszenne z cytryną i imbirem oraz szpinak blanszowany z gałką muszkatołową. Tatar z łososia na grzance z lingi i jajko w koszulce

200 g łososia 200 g mąki pszennej 1 jajko 100 g ricotty imbir gałka muszkatołowa 100 g szpinaku oliwa z oliwek 50 g łososia 1 cytryna 1 kawałek grzanki 1 jajko

Łososia marynujemy w oliwie z oliwek, soli, pieprzu i soku z limonki. Mąkę, jajko, sok z cytryny i ricottę łączymy, formujemy kluski i gotujemy w osolonym wrzątku.

Łososia grillujemy na oliwie z oliwek.

Szpinak blanszujemy przez kilka sekund, hartujemy w lodowatej wodzie. Odciskamy i smażymy na patelni z dodatkiem oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Łososia szatkujemy, doprawiamy i formujemy na tatar, grzankę smażymy z oliwą. Gotujemy jajko w koszulce, w wodzie z octem przez ok. 3 min.

Na talerzu serwujemy kluski, szpinak i rybę. Na drugim talerzu podajemy grzankę z jajkiem, a obok tatara z łososia.

podziel się:

Pozostałe wiadomości