Mateusz Guncel: Gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym oraz gołąbki z ryzem i 3 rodzajami grzybów i sos kurkowy

Mateusz Gruncel_JW_8974.jpg
Mateusz Gruncel_JW_8974.jpg

Składniki:

500 g ryżu 200 g kurek 2 większe boczniaki 3 pieczarki 400 ml śmietanki 30% 3 łyżki koperku 3 łyżki natki pietruszki bulion, ok 0,7 l kumin 3 pomidory 5 pomidorków koktajlowych 50 ml passaty po pęczku natki pietruszki i natki koperku sól i pieprz Przygotowanie:

Ryz gotujemy al dente, w bulionie. Doprawiamy i odkładamy. Mięso przesmażamy z cebulką i koperkiem. Połowę ugotowanego ryżu wkładamy do miski, mieszamy z mięsem i doprawiamy.

3 rodzaje grzybów (w tym 100g kurek) smażymy na maśle, posypujemy pietruszką i mieszamy z reszta ryzu. Doprawiamy.

Kapusta – wycinamy rdzeń, liście wrzucamy na wrzątek. Po 4 min wyciągamy liście i faszerujemy naszymi przygotowanymi farszami z ryżem.

Zawinięte gołąbki przykrywamy liśćmi kapusty surowej , wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 min.

Wykładamy na talerz, gołąbki z mięsem polewamy sosem pomidorowym oraz z grzybami polewamy kurkowym sosem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości