Składniki:
500 g ryżu 200 g kurek 2 większe boczniaki 3 pieczarki 400 ml śmietanki 30% 3 łyżki koperku 3 łyżki natki pietruszki bulion, ok 0,7 l kumin 3 pomidory 5 pomidorków koktajlowych 50 ml passaty po pęczku natki pietruszki i natki koperku sól i pieprz Przygotowanie:
Ryz gotujemy al dente, w bulionie. Doprawiamy i odkładamy. Mięso przesmażamy z cebulką i koperkiem. Połowę ugotowanego ryżu wkładamy do miski, mieszamy z mięsem i doprawiamy.
3 rodzaje grzybów (w tym 100g kurek) smażymy na maśle, posypujemy pietruszką i mieszamy z reszta ryzu. Doprawiamy.
Kapusta – wycinamy rdzeń, liście wrzucamy na wrzątek. Po 4 min wyciągamy liście i faszerujemy naszymi przygotowanymi farszami z ryżem.
Zawinięte gołąbki przykrywamy liśćmi kapusty surowej , wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 min.
Wykładamy na talerz, gołąbki z mięsem polewamy sosem pomidorowym oraz z grzybami polewamy kurkowym sosem.