Składniki:
1 pierś z gęsi5 śliwek suszonych1 gałązka rozmarynu5 ziemniaków5 cm świeżego korzenia chrzanu1 ogórek5 g alginuwodażubrówkakoperek2 łyżki śmietany1 gruszkasól, pieprzkwiaty jadalne do dekoracji
Przygotowanie:
Gęś nacinamy i faszerujemy śliwką i gruszka, następnie doprawiamy ismażymy na grillu przez 5 min od strony skóry następnie wkładamy dopiekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, na 10 min.Ziemniaki i chrzan gotujemy w osolonym wrzątku, tłuczemy z masłem isolą. Ogórek ścieramy na grubych oczkach tarki, solimy i odsączamy wwody.Algin rozpuszczamy w 1 litrze wody, wlewamy śmietanę ipozostawiamy na ok. 4 min. Gdy już zrobi nam się jak „żółtko”wyciągamy i wkładamy do wody. Żubrówkę gotujemy z rozmarynem iredukujemy.Purée wykładamy na talerz, układamy mięso, polewamy glazurą,układamy przyprawione ogórki, a na ogórki śmietanę.