Mateusz Guncel: Australijski grill

1J2A5115.JPG
1J2A5115.JPG

BBQ Przepiórki na ostro

50 sztuk przepiórek 10 chilli pęczek natki pietruszki 3 limonki (skórka) 55 krewetek BT 2 pęczki kolendry sok z 3 limonek australijski brokuł ok. 1kg 200 g orzechów ziemnych 5 pęczków szczypioru Oliwa 1 pęczek mięty Sól pieprz 4 pomarańcze czerwone

Przygotowanie:

Przepiórki - przecinamy kręgosłup, łamiemy mostek i w takiej postaci marynujemy w chilli, pietruszce, skórce z limonki, soli i pieprzu, zalewamy oliwą i grillujemy ok 10 min, począwszy od strony skóry, następnie 4 minuty od drugiej strony.

Krewetki marynujemy w limonce i kolendrze, polewamy je sokiem z czerwonej pomarańczy.

Brokuły grillujemy ok 8 min , następnie posypujemy je zmiażdżonymi i podprażonymi orzechami ziemnymi. Cebulkę grillujemy ok 6 min aż będzie prawie czarna.

Wykładamy na osobny talerz przepiórki a na drugi krewetki z warzywami. Z 1 pęczka kolendry, soku z limonki i oliwy sporządzamy salsę. Podajemy w kokilkach.

podziel się:

Pozostałe wiadomości