Mateusz Guncel Assiette

Mateusz Guncel_JW_9176.jpg
Mateusz Guncel_JW_9176.jpg

3 odmiany boczku z kawiorem z ogórków kiszonych i posypki z tłuszczu z słoniny, czips ze skóry

Składniki:

400 g boczku w plastrach 8 śliwek suszonych 100 ml wina białego wytrawnego rozmaryn, tymianek 1 gruszka 2 czerwone cebule ogórek kiszony 20 g maltodekstryny 5 g agaru 200 ml soku z ogórków 200 g słoniny 3 cm korzenia imbiru sos sojowy sól, pieprz, cukierPrzygotowanie: Boczek w plastrach dzielimy na porcje, marynujemy w sosie sojowym i imbirze. Śliwki gotujemy w winie z rozmarynem, przez około 5 min. Gruszki kroimy na paski, a cebulę siekamy i smażymy z cukrem. Ogórka kroimy w paski.

Słoninę topimy na rozgrzanej patelni i wydobyty tłuszcz mieszamy z malto – tworzą nam się grudki. Wrzucamy grudki na patelnię i podsmażamy – gotowe.

Śliwki, cebulę, ogórek i gruszkę zawijamy w plastry boczku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 min .

Sok z ogórków gotujemy z agarem i za pomocą dyspensera wlewamy do tłuszczu, tworzy nam się kawior.

Gotowe danie wykładamy: roladkę ze śliwka podajemy z kawiorem, roladkę z gruszką podajemy z kamyczkami z malto, a roladkę z ogórkiem podajemy z czipsem ze skóry z boczku.

podziel się:

Pozostałe wiadomości