Ośmiornica duszona z ziemniakami w sosie z czerwonego wina
Składniki: 1 ośmiornica 2 główki czosnku tymianek 500 g ziemniaków 100 g szynki parmeńskiej 1 butelka czerwonego wina wytrawnego 200 ml śmietany 36% 100 ml oliwy z oliwek opakowanie papryki słodkiej
Przygotowanie:
Ośmiornicę zanurzamy w gotującym się winie z 5 ząbkami czosnku, tymiankiem, łyżką oliwy - zagotowujemy i dusimy przez 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Pozostały czosnek zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Szynkę parmeńską kroimy w małą kostkę i podsmażamy. Dodajemy 200 ml płynu z gotującej się ośmiornicy i redukujemy. Upieczony czosnek obieramy z łupin i miksujemy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Ośmiornicę osuszamy, posypujemy papryką i przez chwilę rumienimy na grillu. Prezentacja: na talerz wykładamy kleksy kremu czosnkowego, na to usmażone kostki ziemniaków, a następnie ośmiornicę. Całość skrapiamy sosem z szynką parmeńską oraz dekorujemy tymiankiem.