Składniki:
120 g mąki 1 jajko 6 żółtek 150-200 g śmietany 36% 50 g startego sera pecorino sól, pieprz czarny cukinia (skórka z cukinii) guanciale 100 ml białego wina olej oliwki garść parmezanu semolina do posypania blatu
Przygotowanie:
Na parze rozrabiamy 3 żółtka z pecorino i schładzamy garnek zimną wodą. Ubijamy śmietanę i dodajemy do jajek, a następnie całą masę wkładamy do zamrażalnika. Zagniatamy ciasto z mąki, jajka i 3 żółtek. Odkładamy przykryte miską lub ściereczką, aby odpoczęło. Guanciale kroimy w plasterki i smażymy na oliwie do chrupkości. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Na tej samej oliwie smażymy drobno posiekaną skórkę z cukinii. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem. Semoliną podsypujemy blat, na którym rozwałkujemy ciasto, a następnie kroimy je na 9 cm paski. Nadzienie nakładamy łyżeczką w odstępach co 4 cm. Zamykamy na pół, zaklejamy, kroimy i zamykamy kąty ravioli jak cukierek. Na osoloną, gotującą się wodę wrzucamy ravioli na 1 minutę. Do cukinii z patelni dodajemy białe wino i kładziemy ravioli na 10 sekund. Podajemy posypane pieprzem i guanciale oraz cukinią.