Martyna Chomacka Smaki Świata

_JW_9194Martyna 6A.jpg
_JW_9194Martyna 6A.jpg

Hummus:

-puszka ciecierzycy

-2 łyżki Tahini

-sok z połowy cytryny

-1 ząbek czosnku

-pół pieczonej papryki

-odrobina pietruszki

-łyżka orzeszków pinii

-odrobina oliwy z oliwek do smaku

-sól,pieprz

Wszystko blendujemy na gładką masę. Polewamy oliwą wykańczając danie przed podaniem oraz posypujemy orzechami pinii.

Baba Ganoush

-2 bakłażany

-1 ząbek czosnku

-sok z połowy cytryny

-oliwa do smaku

-garść świeże pietruszki

-łyżeczka Tahini

-sól i pieprz

Bakłażany opalamy na palniku do chwili kiedy skórka będzie czarna i sama zacznie odchodzić od miąższu a sam miąższ będzie miękki. Następnie ściągamy z niego skórkę i wszystkie składniki blendujemy razem doprawiając do smaku solą i pieprzem wedle upodobań.

Guacamole:

-2 awokado

-sok z 1 limonki

-1 dojrzały pomidor

-garść świeżej kolendry

-cebulka czerwona

-sól i pieprz

Awokado rozgniatamy widelcem, cebulę kroimy w cieniutkie paseczki, chili siekamy, pomidora kroimy w kostkę. Następnie wszystkie elementy dorzucamy do rozgniecionego awokado i doprawiamy do smaku sola, pieprzem, sokiem z limonki i świeżą kolendra.

Ceviche z tuńczyka z arbuzem

-arbuz

-filet z tuńczyka o grubości 1,5-2 cm

-sok z 3 limonek

-chilli

-czerwona cebula

-świeża kolendra

-sól i pieprz

-odrobina cukru

Tuńczyka oraz arbuz kroimy w małe sześciany o tym samym rozmiarze. Arbuza odkładamy na bok. W tym czasie wyciskamy sok z limonek, kroimy na drobne paseczki cebulę, siekamy kolendrę i wrzucamy do jednej miski. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Siekamy świeże chili i w tak przygotowanej zalewie marynujemy tuńczyka przez przynajmniej 40 minut. Następnie wykładamy na talerz naprzemiennie tuńczyka oraz arbuza w trzech rzędach. Polewamy wszystko odrobiną marynaty i na środku dekorujemy cebulką z zalewy oraz świeżą kolendrą.

Butter Chicken

-1 pierś z kurczaka

-pół kostki masła

-5 łyżek śmietany 30%

-1 czerwona cebula

-1 duży, dojrzały pomidor

-100ml pulpy pomidorowej

-łyżka przyprawy Garam masala

-sos sojowy

-sriratcha

-olej kokosowy

-kilka pistacji

Na oleju kokosowym prażymy garam masalę aby uwolniła swój zapach. Dodajemy odrobinę cukru i karmelizujemy cebulkę. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w paski. Dodajemy sos sojowy i sriratchę (małą łyżeczkę). Kiedy mięso dojdzie w środku ale będzie ciągle miękkie i soczyste przekładamy je do miseczki a na patelnie wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i dusimy. Następnie dolewamy odrobinę pulpy pomidorowej, śmietankę i doprawiamy do smaku. Na ostatnim etapie wrzucamy do sosu masło i sprawdzamy czy sos nie potrzebuje odrobiny cukru lub soku z cytryny. Na koniec dokładamy wcześniej przesmażonego kurczaka i dusimy minutę. Podając polewamy odrobiną śmietanki i posypujemy orzechami pistacjowymi.

Kurczak słodko – kwaśny

-pierś z kurczaka

-świeży ananas

-papryczka chili

-czerwona cebula

-papryka czerwona

-sos sojowy

-odrobina cukru

-pieprz

-pulpa pomidorowa

-świeża kolendra

-sok z cytryny

-sezam

Karmelizujemy cebulkę na mocno rozgrzanej patelni z olejem, sosem sojowym, posiekanym chili. Dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut aż będzie bardzo soczysty i ledwo ścięty w środku. Kiedy jest gotowy przekładamy go do miseczki a na patelnie wrzucamy kawałki ananasa z już wyciętym i zdrewniałym środkiem oraz papryką. Smażymy kilka minut na dużym ogniu. Następnie dodajemy pulpę pomidorową i odrobinę wody. Dusimy przez kilka minut. Kiedy sos się przejdzie smakami a papryka będzie miękka, dodajemy kurczaka i dusimy przez minutę. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Podając posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą oraz prażonym sezamem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości