Hummus:
-puszka ciecierzycy
-2 łyżki Tahini
-sok z połowy cytryny
-1 ząbek czosnku
-pół pieczonej papryki
-odrobina pietruszki
-łyżka orzeszków pinii
-odrobina oliwy z oliwek do smaku
-sól,pieprz
Wszystko blendujemy na gładką masę. Polewamy oliwą wykańczając danie przed podaniem oraz posypujemy orzechami pinii.
Baba Ganoush
-2 bakłażany
-1 ząbek czosnku
-sok z połowy cytryny
-oliwa do smaku
-garść świeże pietruszki
-łyżeczka Tahini
-sól i pieprz
Bakłażany opalamy na palniku do chwili kiedy skórka będzie czarna i sama zacznie odchodzić od miąższu a sam miąższ będzie miękki. Następnie ściągamy z niego skórkę i wszystkie składniki blendujemy razem doprawiając do smaku solą i pieprzem wedle upodobań.
Guacamole:
-2 awokado
-sok z 1 limonki
-1 dojrzały pomidor
-garść świeżej kolendry
-cebulka czerwona
-sól i pieprz
Awokado rozgniatamy widelcem, cebulę kroimy w cieniutkie paseczki, chili siekamy, pomidora kroimy w kostkę. Następnie wszystkie elementy dorzucamy do rozgniecionego awokado i doprawiamy do smaku sola, pieprzem, sokiem z limonki i świeżą kolendra.
Ceviche z tuńczyka z arbuzem
-arbuz
-filet z tuńczyka o grubości 1,5-2 cm
-sok z 3 limonek
-chilli
-czerwona cebula
-świeża kolendra
-sól i pieprz
-odrobina cukru
Tuńczyka oraz arbuz kroimy w małe sześciany o tym samym rozmiarze. Arbuza odkładamy na bok. W tym czasie wyciskamy sok z limonek, kroimy na drobne paseczki cebulę, siekamy kolendrę i wrzucamy do jednej miski. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Siekamy świeże chili i w tak przygotowanej zalewie marynujemy tuńczyka przez przynajmniej 40 minut. Następnie wykładamy na talerz naprzemiennie tuńczyka oraz arbuza w trzech rzędach. Polewamy wszystko odrobiną marynaty i na środku dekorujemy cebulką z zalewy oraz świeżą kolendrą.
Butter Chicken
-1 pierś z kurczaka
-pół kostki masła
-5 łyżek śmietany 30%
-1 czerwona cebula
-1 duży, dojrzały pomidor
-100ml pulpy pomidorowej
-łyżka przyprawy Garam masala
-sos sojowy
-sriratcha
-olej kokosowy
-kilka pistacji
Na oleju kokosowym prażymy garam masalę aby uwolniła swój zapach. Dodajemy odrobinę cukru i karmelizujemy cebulkę. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w paski. Dodajemy sos sojowy i sriratchę (małą łyżeczkę). Kiedy mięso dojdzie w środku ale będzie ciągle miękkie i soczyste przekładamy je do miseczki a na patelnie wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i dusimy. Następnie dolewamy odrobinę pulpy pomidorowej, śmietankę i doprawiamy do smaku. Na ostatnim etapie wrzucamy do sosu masło i sprawdzamy czy sos nie potrzebuje odrobiny cukru lub soku z cytryny. Na koniec dokładamy wcześniej przesmażonego kurczaka i dusimy minutę. Podając polewamy odrobiną śmietanki i posypujemy orzechami pistacjowymi.
Kurczak słodko – kwaśny
-pierś z kurczaka
-świeży ananas
-papryczka chili
-czerwona cebula
-papryka czerwona
-sos sojowy
-odrobina cukru
-pieprz
-pulpa pomidorowa
-świeża kolendra
-sok z cytryny
-sezam
Karmelizujemy cebulkę na mocno rozgrzanej patelni z olejem, sosem sojowym, posiekanym chili. Dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut aż będzie bardzo soczysty i ledwo ścięty w środku. Kiedy jest gotowy przekładamy go do miseczki a na patelnie wrzucamy kawałki ananasa z już wyciętym i zdrewniałym środkiem oraz papryką. Smażymy kilka minut na dużym ogniu. Następnie dodajemy pulpę pomidorową i odrobinę wody. Dusimy przez kilka minut. Kiedy sos się przejdzie smakami a papryka będzie miękka, dodajemy kurczaka i dusimy przez minutę. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Podając posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą oraz prażonym sezamem.