Martyna Chomacka Polędwiczka wieprzowa z sosem z chorizo i bobem

_5JW3780Martyna 10B.jpg
_5JW3780Martyna 10B.jpg

-Polędwiczka wieprzowa

-Bób

-2 jabłka

-Tymianek

-Masło

-Chorizo

-Cebula

-2 marchewki

-6 liści laurowych

-Białe wino

-6 pomidorków koktajlowych

-Nać pietruszki

-Olej rzepakowy

-Białe wino

-Sól i pieprz

-cukier

Polędwiczkę marynujemy w oliwie z tymiankiem solą i pieprzem. Odstawiamy.

Na patelni podsmażamy 3 sztuki chorizo pokrojonego w plasterki, kiedy wytopi się z niego tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, 5 liści laurowych, 2 marchewki obrane i pokrojone w plasterki i smażymy kilka minut. Kiedy wszystko się skarmelizuje i przejdzie smakiem zalewamy wszystko 200 ml białego wina i odparowujemy. Po kilku minutach dolewamy wodę, około ¾ szklanki wrzątku i redukujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. W chwili kiedy zostanie nam ze wszystkiego około ½ szklanki sosu, ściągamy go z palnika, przecedzamy i odstawiamy na bok.

Do blendera wrzucamy dużą nać pietruszki, zalewamy szklanką oleju, wciskamy odrobinę cytryny i blendujemy. Później przecedzamy przez gazę i odstawiamy na bok. Tak powstała oliwa pietruszkowa.

Następnie gotujemy bób przez 3-5 minut we wrzątku z odrobiną soli i cukru, później odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Obieramy bób po 5 minutach z łupinek. Posypujemy odrobiną soli.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je razem z tymiankiem na rozgrzaną patelnię z masłem i cukrem. Karmelizujemy tak długo aż jabłka będą miały brązowawe krawędzie i będą miękkie ale ciągle al dente. Na koniec skrapiamy je odrobina soku z cytryny aby zachowały swój kolor.

Wyciągamy polędwiczkę z oliwy, ocieramy z nadmiaru i kładziemy na rozgrzanej, suchej, patelni. Obsmażamy z każdej strony i kiedy boki będą ładne i brązowe, wrzucamy na patelnię masło, tymianek i delikatnie bastujemy. Po dwóch minutach wkładamy na 5 min do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Później wyciągamy z piekarnika i pozwalamy mięsu odpocząć przynajmniej 10 minut przed przekrojeniem i podaniem.

Wykładamy na środek talerza jabłka i bób .Po obu stronach wylewamy sos chorizo i oliwę chorizo. Obok wykładamy dwie porcje polędwiczki przekrojonej tak, aby było widać stopień wysmażenia mięsa. Na górę kładziemy kilka plasterków chorizo. Dekorujemy wszystko odrobiną oliwy pietruszkowej.

podziel się:

Pozostałe wiadomości