-Polędwiczka wieprzowa
-Bób
-2 jabłka
-Tymianek
-Masło
-Chorizo
-Cebula
-2 marchewki
-6 liści laurowych
-Białe wino
-6 pomidorków koktajlowych
-Nać pietruszki
-Olej rzepakowy
-Białe wino
-Sól i pieprz
-cukier
Polędwiczkę marynujemy w oliwie z tymiankiem solą i pieprzem. Odstawiamy.
Na patelni podsmażamy 3 sztuki chorizo pokrojonego w plasterki, kiedy wytopi się z niego tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, 5 liści laurowych, 2 marchewki obrane i pokrojone w plasterki i smażymy kilka minut. Kiedy wszystko się skarmelizuje i przejdzie smakiem zalewamy wszystko 200 ml białego wina i odparowujemy. Po kilku minutach dolewamy wodę, około ¾ szklanki wrzątku i redukujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. W chwili kiedy zostanie nam ze wszystkiego około ½ szklanki sosu, ściągamy go z palnika, przecedzamy i odstawiamy na bok.
Do blendera wrzucamy dużą nać pietruszki, zalewamy szklanką oleju, wciskamy odrobinę cytryny i blendujemy. Później przecedzamy przez gazę i odstawiamy na bok. Tak powstała oliwa pietruszkowa.
Następnie gotujemy bób przez 3-5 minut we wrzątku z odrobiną soli i cukru, później odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Obieramy bób po 5 minutach z łupinek. Posypujemy odrobiną soli.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je razem z tymiankiem na rozgrzaną patelnię z masłem i cukrem. Karmelizujemy tak długo aż jabłka będą miały brązowawe krawędzie i będą miękkie ale ciągle al dente. Na koniec skrapiamy je odrobina soku z cytryny aby zachowały swój kolor.
Wyciągamy polędwiczkę z oliwy, ocieramy z nadmiaru i kładziemy na rozgrzanej, suchej, patelni. Obsmażamy z każdej strony i kiedy boki będą ładne i brązowe, wrzucamy na patelnię masło, tymianek i delikatnie bastujemy. Po dwóch minutach wkładamy na 5 min do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Później wyciągamy z piekarnika i pozwalamy mięsu odpocząć przynajmniej 10 minut przed przekrojeniem i podaniem.
Wykładamy na środek talerza jabłka i bób .Po obu stronach wylewamy sos chorizo i oliwę chorizo. Obok wykładamy dwie porcje polędwiczki przekrojonej tak, aby było widać stopień wysmażenia mięsa. Na górę kładziemy kilka plasterków chorizo. Dekorujemy wszystko odrobiną oliwy pietruszkowej.