Martyna Chomacka
Mus kawowy z sosem z buraka i czekolady
-Śmietana 36%
-Cukier
-Młode Buraki
-Gorzka czekolada
-Kawa rozpuszczalna
-masło
Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy cukier. Kiedy śmietana jest sztywna odstawiamy na bok. W małej miseczce zalewamy gorącą wodą (około 50ml) kawę rozpuszczalną, około 4 łyżki i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ścieramy na tarce buraki i następnie wyciskamy z nich sok przez gazę. Wlewamy sok na patelnię, dodajemy 4 kostki gorzkiej czekolady. I redukujemy. Dodajmy cukru wg upodobań oraz na koniec wcieramy pół łyżeczki masła aby sos był błyszczący.
Na koniec wykładamy sos na talerz. Kilka łyżek ekstraktu kawowego mieszamy z ze śmietaną i gotowy mus kładziemy na sosie burakowo - czekoladowym.
Kawowy biszkopt z kremem mascarpone
-4 jajka
-125 gramów cukru
-125 gramów mąki
-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
-1 opakowanie mascarpone
-3 żółtka
-4 łyżki cukru, lub więcej jeśli lubimy słodsze
-2 łyżki likieru kawowego
-Kilka malin
Do miksera wrzucamy 4 jajka i w trakcie ubijania dodajemy cukier. Ubijamy długo aż masa stanie się jasna i sztywna. Następnie dodajemy kawę rozpuszczalną i po niej, przesiana mąkę. Delikatnie wprowadzamy tak aby masa nam nie opadła. Gotową masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Po 20 minutach wkładamy drewniany patyczek aby sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony (będzie idealny w chwili kiedy patyczek nie będzie już wilgotny.
W czasie kiedy biszkopt się piecze w misce ubijamy mikserem mascarpone z żółtkami, cukrem i likierem.
Na koniec kroimy prostokątny kawałek biszkoptu, wykładamy na niego krem z rękawa cukierniczego i dekorujemy świeżymi malinami. Można posypać gorzkim kakao przesianym przez sitko.
Ciasto kruche z kawową ricottą, kawową galaretką i słonymi orzechami pecan
-300 gramów mąki
-200 gramów masła
-100 gramów cukru
-100 gramów orzechów pecan
-2 łyżki miodu
-Szczypta soli
-Opakowanie ricotty
-Kawa
-Agar – 2 gramy
Robimy ciasto kruche. Do miski wrzucamy mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Wyrabiamy dość szybko i kiedy ciasto jest w miarę zbite i jednolite, zawijamy je w folię i wkładamy na 10 min do zamrażalki. Po tym czasie wyjmujemy je i wyklejamy nim małe tartaletki. Wkładamy je na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego na 190-200 stopni.
W tym czasie robimy ricottę. Do miski wrzucamy ser, świeżo parzone espresso doppio (ale wystudzone) oraz łyżkę cukru pudru i mieszamy. Odstawiamy do lodówki
Następnie parzymy filiżankę mocnej kawy i przelewamy ją do rondelka. Dodajemy cukier i 2 gramy agaru oraz gotujemy i mieszamy dopóki agar się zupełnie nie rozpuści. Gotową kawę przelewamy na sylikonowa mate i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Ostatnim elementem są orzechy. Wrzucamy pecany na rozgrzana patelnię i chwilę je prażymy. Dodajemy następnie do nich miód i szybko je mieszamy by się nie skleiły ze sobą. Posypujemy je odrobiną soli i odkładamy na bok.
Na koniec wykładamy 2 łyżki kawowej ricotty na talerz, pomiędzy nie kruszymy jedną z naszych tartaletek, na kruszonkę wykładamy orzechy a na ricottę cienka warstwę naszej galaretki. Gotowe.