Składniki:
1/2 dyni hokkaido 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy papryka ostra i słodka sól, pieprz pierś z kaczki 5 świeżych śliwek 1-2 łyżki miodu ½ szklanki porto 100 g masła marchewki babyPrzygotowanie:
Pokrojoną i obraną dynię doprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą, wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 30 minut. Pod koniec pieczenia przyprawiamy dwoma rodzajami papryki. Po upieczeniu całość blendujemy. Pierś kaczki nakrawamy od strony skóry i smażymy z tej samej strony ok. 8 minut, do stopienia tłuszczu. Mięso obracamy i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Wstawiamy do piekarnika na 3-5 minut w zależności od grubości kaczki. Można piec w tym samym czasie, co dynię (podłożyć jedno naczynie na drugie). Marchewki podsmażamy na maśle do miękkości. Do smażenia dodajemy przepołowione i wypestkowane śliwki, a następnie miód. Karmelizujemy 2-3 minuty. Na pozostałym tłuszczu z kaczki podpiekamy resztę śliwek i podlewamy porto, smażymy aż się rozpadną. Wszystko przecieramy przez sito. Rozciągamy pasek puree przez cały talerz, na końcach układamy połówki śliwek. Na przemian ustawiamy plasterki kaczki i marchewki.