Marta Jankowska Pierś z gęsi

Marta Jankowska Pierś z gęsi
Marta Jankowska Pierś z gęsi

Składniki:

pierś z gęsi tatar z gęsi sól, pieprz majeranek sos z czeremchy 1 jabłko 100 g masła 150 g mąki pszennej 50 g cukru orzechy

Przygotowanie:

Pierś z gęsi faszerujemy resztą tatara i zawijamy w skórę jak roladę, podsmażamy na rozgrzanej patelni, od strony skóry, aż się wytopi. Następnie zawijamy ze świeżym majerankiem w folii aluminiowej.

Sos wlewamy na patelnię i redukujemy. Następnie wyłączamy sos i zaciągamy zimnym masłem.

Jabłko kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle z dodatkiem majeranku. Z mąki, masła i odrobiny cukru zagniatamy szybko kruszonkę, chłodzimy w lodówce, a następnie posypujemy nią jabłka i wstawiamy do piekarnika na 15-20 min. Na koniec posypujemy prażonymi orzechami. Na talerz wykładamy pokrojoną w plastry pierś gęsi, dekorujemy sosem i układamy pieczone jabłka z kruszonką.

podziel się:

Pozostałe wiadomości