Marta Jankowska: Homar w towarzystwie świeżej sałatki z langustynką i sosem z krabów

Marta Jankowska_JWA5018.jpg
Marta Jankowska_JWA5018.jpg

Homara usypiamy w zamrażalniku i wrzucamy do gotującej się w dużym garnku wody z dużą ilością soli. Gotujemy około 7 min. Następnie przekrawamy go na pół i podlewamy masłem z podsmażoną dymką, czosnkiem, papryczką chilli i natką pietruszki. Całość solimy.

Sos z krabów:

4 małe kraby zielone 4 langustynki masło 1 szalotka 50-100 ml białego wytrawnego wina 50 ml śmietany 30% 1 ząbek czosnku szczypta chili skórka z 1 limonki i 1 cytryny sok z ½ pomarańczy sól, szczypta cuktu Kraby i odwłoki langustynek wrzucamy na masło z posiekaną szalotką, podsmażamy, zalewamy winem i odparowujemy. Następnie zalewamy śmietanką i doprawiamy: czosnkiem, chilli, skórką z cytryny i limonki. Wyciskamy sok z połowy pomarańczy i doprawiamy solą i szczyptą cukru. Całość gotujemy do momentu zredukowania.

Sałatka:

100 gr świeżego szpinaku 1 wyfiletowana pomarańcza 1 wyfiletowany grejfrut sos z krabów Składniki rozkładamy na talerzu i polewamy sosem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości