Składniki:
2 pieczarki portobello 6 dużych kurek ½ boczniaka 1 łyżeczka posiekanego koperku 1/2 cebuli 1 łyżeczka masła szczypta suszonego tymianku sól, pieprz, oliwa z oliwek 2 posiekane suszone pomidory 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki octu winnego 1/2 pęczka pietruszki i 1/2 pęczka koperku 1/2 papryczki chilli dużej bez pestek kilka zielonych szparagówPrzygotowanie:
Pieczarkę nasmarować oliwą z oliwek z obu stron, posypać solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Umyte kurki i boczniaka pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na maśle z posiekaną cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Posiekany koperek włożyć do kapelusza pieczarki, wyłożyć podsmażone grzyby wymieszane z posiekanymi pomidorami suszonymi. Włożyć do piekarnika i zapiec przez około 15 minut.
Pół pęczka pietruszki i koperku umieścić w blenderze z oliwą z oliwek, octem, musztardą, solą, pieprzem i chilli i zblendować na gładki sos.
Pieczarkę wyłożyć na talerz, udekorować zblanszowanymi szparagami i sosem ziołowym.