Marta Ignasiak – Kciuk: Pączki

MARTA IGNASIAK-KCIUK  (1).jpg
MARTA IGNASIAK-KCIUK (1).jpg

Składniki na ciasto:

8 żółtek 2 łyżki śmietany 36% 550 g mąki 250 ml mleka 50 g drożdży 70 g cukru pudru 50 g masła Szczypta soli 2 łyżki rumu Łyżka wody różanej Pół laski wanilii 5 kostek smalcu do smażenia

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w 100 ml letniego mleka z 2 łyżkami mąki i cukru pudru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około 20 min.

Pozostałą mąkę i cukier puder umieścić w misie miksera i wymieszać z solą. Wyrośnięty zaczyn przełożyć do misy z mąką, cukrem, dodać żółtka, mleko, śmietanę, wodę różaną i rozpuszczone wystudzone masło. Wyrobić ciasto na wysokich obrotach w robocie kuchennym. Dodać alkohol. Przykryć misę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinny przynajmniej podwoić swoją objętość. Ciasto wyjąć z miski, delikatnie zagnieść, rozwałkować i wyciąć obręczą pączki. Przełożyć na blachę wysypaną mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki wrzucać na rozgrzany smalec i smażyć na złoty kolor.

Składniki na konfiturę pomarańczową:

2 pomarańcze obrane i wyfiletowane łyżka cukru pudru sok z połowy cytryny 40 ml rumu szczypta mielonej gałki muszkatołowejPrzygotowanie:

Pomarańcze podsmażyć w rondelku z cukrem i sokiem cytrynnowym. Dodać rum i gałkę, zredukować. Powstałą masę zblendować.

Składniki na konfiturę śliwkową:

10 śliwek wydrążonych łyżka cukru 4 goździki zmielone 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Śliwki podsmażyć na patelni z cukrem i przyprawami, aż będą miękkie i rozgotowane. Zblendować całość w blenderze.

Składniki na krem czekoladowy:

5 żółtek 100 g cukru 500 ml mleka laska wanilii 30 g mąki pszennej 30 g skrobi ziemniaczanej 250 g czekolady

Żółtka ubić w misce z cukrem na jasny puch. Mleko zagotować w rondelku z laską wanilli. Cały czas miksując powoli wlać do masy z żółtek 200 ml gorącego mleka. Tak powstałą zahartowaną masę żółtkową przelać do pozostałego mleka w rondelku, postawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszać do zgęstnienia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do kremu waniliowego.

Składniki na krem mascarpone:

200 g mascarpone 150 ml śmietanki kremówki 30% 40 g cukru pudru

Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować do uzyskania gładkiej i sztywnej masy.

Polewa czekoladowa:

150 g czekolady ciemnej 100 g czekolady białej

Rozpuścić obie czekolady w osobnej kąpieli wodnej. Powoli chłodzić. Potem ponownie delikatnie zagrzać i schłodzić.

Pączki nadziewać przygotowaną konfiturą lub przepołowić i udekorować kremem mascarpone.

Maczać pączki w czekoladzie ciemnej, zrobić wzorki białą czekoladą. Następne pączki udekorować tylko ciemną czekoladą. Trzecią część pączków wysmarować białą czekolada. Pączki nadziane kremem mascarpone posypać cukrem pudrem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości