Mini torty kawowe z karmelemkonfitura z owoców leśnych, porzeczki, jeżyny, mięta
Składniki:
6 jajek – osobno żółtka i białka 16 łyżek drobnego cukru do wypieków 4 łyżki mąki tortowej 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g mascarpone 400 ml śmietanki 30% 4 łyżki kawy mielonej 200 ml wody 100 ml amaretto 200 g czerwonej porzeczki 200 g jeżyn szczypta soli 4 łyżki masła 100 g białej czekolady (stopionej) melisa do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Białka ubij w misie miksera ze szczyptą soli. Dodaj pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka, krótko ubijaj. Mąkę i skrobię przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia i wmieszać łopatką do połączenia składników uważając, aby białka nie opadły. Wyłóż masę na blachę z papierem do pieczenia, wyrównaj. Piecz około 8 minut do suchego patyczka.
Kawę mieloną zalej zimną wodą w rondelku i gotuj przez około 10 minut pod przykryciem. Przesącz na sitku i przelej do rondelka i odparuj. Dodaj łyżkę masła, 2 łyżki cukru i 50 ml amaretto. Podlej kremówką, wymieszaj do uzyskania konsystencji sosu.
Krem z mascarpone i białą czekoladą.
200 g mascarpone ubij z 200 ml kremówki na sztywno, dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Przełóż do rękawa cukierniczego i odstaw do schłodzenia.
Krem mascarpone z kawą i białą czekoladą.
200 g mascarpone ubij z 200 ml kremówki na sztywno, dodając pod koniec ubijania parę łyżek sosu kawowego i czekolady białej. Przełóż do rękawa i odstaw do schłodzenia.
Konfitura z owoców leśnych.
Owoce przesmaż z cukrem, pod sam koniec dodaj amaretto.
Na patelni rozpuść cukier do karmelizacji, dodaj 2 łyżki masła i wymieszaj.
Wykonanie tortu:
Z upieczonego biszkoptu wytnij małe kółka. Na trzech kółkach rozsmaruj konfiturę z owoców leśnych i przełóż kremami. Następne trzy biszkopty umocz w karmelu i pokrój na 4 części. Na górę kremu ułóż biszkopty umoczone w karmelu. Udekoruj melisą. Wyłóż na talerz, polej sosem czekoladowym i udekoruj owocami.