Składniki: 1 kg świeżych muli 1 nać pora 1 cebula czosnek 200 ml białego wina oliwa z oliwek Mule myjemy pod bieżącą, letnią wodą, usuwając z muszli wszelkie zanieczyszczenia. Następnie płuczemy. Otwarte muszle wyrzucamy. Warzywa kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie, podlewamy białym winem. Do garnka wkładamy oczyszczone mule i dusimy do momentu, jak się otworzą. Te, które pozostały zamknięte, usuwamy z garnka. Dip:czosnek ketchup majonez oliwa słodka papryka ew. sól i pieprz do smaku świeże zioła do dekoracji
Składniki na dip dokładnie mieszamy (czosnek przeciskamy przez praskę). Proporcje dobieramy według własnego smaku. Przyprawiamy oliwą i słodką papryką.
Mule przekładamy na talerz, serwujemy z dipem w osobnej miseczce. Dekorujemy świeżymi ziołami