Mariusz Szwed: Maccheroni z sosem morskim na wywarze z miecznika, kalmarów, ośmiornicy

Mariusz Szwed.jpg
Mariusz Szwed.jpg

Makaron: 250 g maki pszennej 100 g semoliny 1/2 szklanki wody

Dodatkowo: 100 g polędwicy z miecznika 100 g polędwicy z tuńczyka 4-6 krewetek 16/20 1 mała ośmiornica kilka świeżych muli w muszlach 1 kalmar 100 ml białego, wytrawnego wina 6 pomidorów koktajlowych |oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz Ze składników na makaron zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Formujemy w cienki wałeczek i przy użyciu patyczka formujemy maccheroni. Odkładamy na bok, aby delikatnie przeschło, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku. Na patelni smażymy rybę oraz oczyszczone owoce morza, głowy i pancerze krewetek, przyprawiamy solą, podlewamy oliwą. Równocześnie, na osobnej patelni smażymy na oliwie pomidory. Usuwamy pancerze i głowy krewetek, sos przecieramy przez sito a następnie blendujemy. Mieszamy z makaronem, przekładamy na talerz, na wierzchu układamy dwie krewetki grillowane , dwie sztuki muli zaparowanych na białym winie oraz grillowaną ośmiornicę

podziel się:

Pozostałe wiadomości