Składniki: 300 g polędwica wołowa 3 łyżki musztardy Dijon 4 plastry suszonych pomidorów jeden ogórek konserwowy mały pęczek botwiny 1 gałązka trawy cytrynowej włoszczyzna 3 pomidory 1 świeży ogórek 1 koper włoski 1 szklanka kaszy gryczanej 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 cebula sól pieprz olej do smażenia 50 g boczku lub słoniny
Przygotowanie:
Z włoszczyzny i trawy cytrynowej gotujemy wywar. Polędwicę rozbijamy i smarujemy musztardą, układamy w środku suszonego pomidora i ogórka, zawijamy i podsmażamy na gorącej patelni. Mięso przekładamy do garnka z wywarem, dodajemy botwinę, gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Pomidory, ogórek i cebulkę kroimy w plasterki, polewamy sosem na bazie jogurtu z dodatkiem soli, pieprzu i posiekanego kopru. Kaszę gotujemy w wodzie z koprem włoskim, odcedzamy i przed podaniem okraszamy podsmażonym boczkiem.