Maria Ożga:Pieczone kacze udko z sosem czereśniowym , musem kalafiorowym i bobem

MARIA OŻGA (2).jpg
MARIA OŻGA (2).jpg

Pieczone kacze udko z sosem czereśniowym , musem kalafiorowym i bobem

Składniki :

1 noga kaczki 5 łyżek oliwy 5 szt. rozgniecionego jałowca sól pieprz kolorowy kurkuma cytryna 1 ząbek czosnku średniej wielkości

Składniki marynaty wymieszać ze sobą i posmarować tym nogę. Najlepiej pozostawić na noc w lodówce. Po tym czasie udko obsmażyć na gorącej patelni z każdej strony, następnie owinąć folią do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze ok. 180°C przez ok. 60 min.

Sos czereśniowy

½ kg czereśni 100 ml czerwonego wina (najlepiej Porto) sok z cytryny do smaku łyżka miodu

Czereśnie umyć i usunąć pestki. Wszystkie pozostałe składniki włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Mieszać co jakiś czas, aby sos się nie przypalił.

Mus kalafiorowy

1/ 2 główka kalafiora 3 łyżki masła 2 łyżki chudej śmietany sól morska, pieprz

Podzielić kalafiora na małe różyczki i obgotować w wodzie do miękkości. Rozpuścić na patelni masło. Dodać kalafior i obsmażyć na średnim ogniu, dodać śmietanę i doprowadzić całość do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć wszystko do blendera i zmiksować na gładką masę.

Bób

Bób obrać ze skórki i wrzucić do nieosolonej wody z odrobiną cukru. Gotować około 10-15 min. Wodę posolić mniej więcej w połowie gotowania.

Prezentacja:

Mięso ułożyć na musie kalafiorowym, dekorować bobem i polać sosem z czereśniami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości