Pieczone kacze udko z sosem czereśniowym , musem kalafiorowym i bobem
Składniki :
1 noga kaczki 5 łyżek oliwy 5 szt. rozgniecionego jałowca sól pieprz kolorowy kurkuma cytryna 1 ząbek czosnku średniej wielkości
Składniki marynaty wymieszać ze sobą i posmarować tym nogę. Najlepiej pozostawić na noc w lodówce. Po tym czasie udko obsmażyć na gorącej patelni z każdej strony, następnie owinąć folią do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze ok. 180°C przez ok. 60 min.
Sos czereśniowy
½ kg czereśni 100 ml czerwonego wina (najlepiej Porto) sok z cytryny do smaku łyżka miodu
Czereśnie umyć i usunąć pestki. Wszystkie pozostałe składniki włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Mieszać co jakiś czas, aby sos się nie przypalił.
Mus kalafiorowy
1/ 2 główka kalafiora 3 łyżki masła 2 łyżki chudej śmietany sól morska, pieprz
Podzielić kalafiora na małe różyczki i obgotować w wodzie do miękkości. Rozpuścić na patelni masło. Dodać kalafior i obsmażyć na średnim ogniu, dodać śmietanę i doprowadzić całość do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć wszystko do blendera i zmiksować na gładką masę.
Bób
Bób obrać ze skórki i wrzucić do nieosolonej wody z odrobiną cukru. Gotować około 10-15 min. Wodę posolić mniej więcej w połowie gotowania.
Prezentacja:
Mięso ułożyć na musie kalafiorowym, dekorować bobem i polać sosem z czereśniami.