Tażin z ryby w szarmuli, ziemniaki, pomidory, kiszone cytryny
Składniki:
Karmazyn atlantycki (z franc. Rascasse) 2 pęczki natki pietruszki 1 pęczek kolendry 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kuminu Oliwa z oliwek Sok z jednej cytryny Sól Szafran 1 ziemniak 1 cebula czerwona 1 pomidor 1 cytryna kiszona
Przygotować marynatę szarmula: posiekać drobno liście natki pietruszki i kolendry (bez łodyg). Dodać paprykę słodką i ostrą oraz kumin i odrobinę szafranu. Przyprawić solą, dodać oliwę i sok z cytryny.
Oczyszczona rybę pokroić w dzwonki i zamarynować w marynacie szarmula.
W tażin rozgrzać oliwę i rozłożyć łodygi z natki pietruszki i kolendry, cienko pokrojonego ziemniaka , cebulę i plastry pomidora. Na warzywach ułożyć rybę w marynacie oraz plastry cytryny.
Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia , po czym zmniejszyć ogień, przykryć pokrywą i gotować przez ok. 20 min, aż warzywa staną się miękkie i wszystkie smaki połączą się ze sobą.