Rolada z suma faszerowana marchewką, selerem i porem, na warzywach z miodowo-cytrynowym dressingiem
Składniki:
1 sum seler por marchew sól, pieprz biały oliwa z oliwek cytryna
Dodatkowo: Sok z połowy cytryny 1 łyżka octu winnego 1 łyżka miodu 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego na zimno tłoczonego
Przygotowanie:
Suma wyfiletować. Pora, selera i marchew pokroić w zapałki i blanszować w osolonej wodzie przez ok. 30 sekund. Filety suma wraz ze skórą naciąć w poprzek. Natrzeć oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem, skropić odrobiną soku z cytryny. Faszerować blanszowanymi warzywami. Tak przygotowaną rybę ułożyć na foli spożywczej i zwinąć w cukierek, owinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni, na około 20 min. W tym czasie przygotować dressing. Do miski wlać sok z cytryny i ocet winny, następnie małymi partiami dolewać oliwę szybko mieszając, do uzyskania konsystencji emulsji. Doprawić pieprzem, solą i miodem. Podawać np. na świeżych liściach szpinaku lub blanszowanej fasolce szparagowej.